Friss holland halálozási adatok illusztrálják, hogy milyen jól működött a koronavírus elleni védőoltás

Egészségügy
szeptember 02., 15:30
  • Kevesebben haltak meg.
  • Nemcsak az oltatlanokhoz képest, de a korábbi, járvány előtti évek statisztikáihoz képest is.
  • Aki nem kapott oltást, annak kétszeres esélye volt arra, hogy belehaljon.
  • Akiknek rozzant volt az egészségük eleve, azoknak beoltva ötöde volt a halálozási arányuk a hasonló be nem oltottakéhoz képest.

A koronavírus elleni vakcinák jelentős mennyiségben előztek meg haláleseteket az idősek és a súlyos egészségügyi problémákkal élő emberek, például a cukorbetegséggel küzdő, vagy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők körében - derült ki a Nivel nevű holland egészségügyi kutatóintézet hétfőn közzétett jelentéséből. A kutatók a hollandiai egészségügyi és halálozási statisztikákat vetették össze.

A jelentés megjegyezte: a védőoltással rendelkezők között a vártnál kevesebb haláleset történt már az első beoltást követő első három és első tizenkét hónapban.

A 2015 és 2018 közötti időszak halálozási adatai alapján a vártnál akár 45 százalékkal történt kevesebb haláleset, ami összefügg azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a holland kormány a világjárvány idején vezetett be a vírus terjedésének megakadályozására.

Noha az olyan intézkedések, mint a lezárások, a másfél méteres távolságtartási szabály, vagy az arcot és a szájat eltakaró maszkok viselése hatással voltak mind az oltottakra, mind az oltatlanokra, a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a be nem oltott emberek majdnem kétszer akkora valószínűséggel haltak meg koronavírus-fertőzésben, mint az oltást választók.

A koronavírus európai megjelenését követő három évben, 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben a halálozási arány a várakozásokhoz képest csaknem háromszor volt magasabb Hollandiában az oltatlanok körében, a beoltottak körében ugyanakkor alacsonyabb. "Ez arra utal, hogy az alkalmazott koronavírus elleni vakcinák működtek és haláleseteket akadályoztak meg" - fogalmaztak a kutatók, majd hozzátették:

a 80 év felettiek és a rossz egészségi állapotú, oltatlan emberek halálozási aránya ötször volt magasabb, mint a rossz egészségi állapotú, de beoltottak körében.

A holland kormány augusztus végén indított koronavírus elleni oltási kampányt a 60 év felettiek, valamint a rossz egészségi állapotú fiatalabbak számára azt követően, hogy nyáron a koronavírus FLiRT néven ismert új változatának megjelenését jelentették Hollandiában. (via MTI)

Kiemelt videóink