Tálibok a Várban: betiltották a nőknek a hasat szabadon hagyó sportruházatot a Czakó utcai kerületi sportpályán

POLITIKA
szeptember 02., 15:07

Olyan abszurd botrány robbant ki a budapesti I. kerületben, mintha száz évvel ezelőtt járnánk. A kerület Czakó utcában található sporttelepének vezetője ugyanis a házirendre hivatkozva megtiltotta, hogy a pályán a férfiak félmeztelenül, a nők pedig a köldököt szabadon hagyó mezben vagy felsőben fussanak, sportoljanak. Vagyis a nők nem edzhetnek olyan mezben, amilyenben a női atléták az olimpiától kezdve bárhol versenyeznek. Az indoklás: a telepvezető szerint az itt sportoló kerületi diákokat megzavarhatná a női has, illetve a férfi felsőtest látványa. (Hangsúlyozzuk, hogy kerítéssel körbevett, zárt sportpályáról van egyébként szó és a sztori 2024-es.)

A viktoriánus-tálib hangulatú intézkedés a pálya használóinak egy részét felháborította, az ügyben spontán aláírásgyűjtés is indult. A kerület még pár hétig hivatalban lévő ellenzéki polgármestere. V. Naszályi Márta a Facebook-oldalán ettől függetlenül több héten át futtatott egy persze nem reprezentatív szavazást, itt a válaszolók durván 84 százaléka nem értett egyet a rendelkezéssel. V. Naszályi ezért a következő, szeptemberi testületi ülésen javaslatot fog benyújtani a pályahasználók véleményét képviselve és kezdeményezi a sportközpont házirendjének módosítását is. Érdekes lesz figyelni, hogy mit lép a testület, ami egyébként már két éve kormánypárti többségű, miután két jobbikos átállt, egy időköző képviselőválasztást pedig a Fidesz nyert meg.

V. Naszályi egyébként arról is megkérdezte a követőit, hogy egyetértenek-e a házirend két másik pontjával: az egyik az az e célra tervezett sportbabakocsikkal történő kocogást tiltja, a másik csak felnőtt jelenlétében engedi meg, hogy 10-14 éves kor közötti gyerekek nem iskolaidőben használják a pályát. A válaszolók mindkettőt engednék, de az eredményekből látszott, hogy a babakocsis futásnak még ebben a körben is komolyabb ellentábora van.

(via HVG)

Kiemelt videóink