Alig van több mentőautó, miközben sokkal több a mentés

Egészségügy
szeptember 03., 11:16

Néha a KSH adatai egészen jól képesek bemutatni azt, hogy mennyivel romlott az egészségügyi ellátás színvonala az elmúlt években” – kezdi posztját Kunetz Zsombor, aki arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy az általa közzétett adatok szerint „bár valóban 2010-hez képest 10 százalékkal több mentőállomás van a rendszerben”, „az elérhető mentőautók száma alig növekedett, mindössze tíz mentőegységgel gyarapodott az Országos Mentőszolgálat, miközben 16 új mentőállomás állt hadrendbe”.

Kunetz azt írta, „16 mentőállomás csak úgy tudott létrejönni, ha a már meglévő mentőkapacitást irányították át ezen állomásokba”. Vagyis „végül a kapacitás azaz az elérhető és riasztható mentőegységek száma alig-alig nőtt, míg a közpénznyelő betonozás serényen gyarapodott”.

Bejegyzése szerint „2010-hez képest az OMSZ összes mentőfeladatai több, mint 23 százalékkal növekedtek, miközben az elérhető mentőegységek azaz a futó mentőautók száma mindössze egy százalékkal nőtt meg”, illetve „a mentésnek minősülő, azaz az azonnali választ igénylő feladatszám brutálisan, 73 százalékkal megnőtt”.

Kunetz úgy fogalmazott, „ez az ami tényleg bedönti a rendszert, ami miatt Budapest mentőellátása még az ország többi részéből ideirányított mentőegységek dacára sem megoldott”. Mint írja, „nyilvánvaló, hogy az OMSZ leterheltségét a 2010-hez képest jelentősen megnövekedett mentési igény és az ezt nem lekövető elérhető mentőegységeknek a hiánya együttesen okozza”.

Kiemelt videóink