Titkos éjszakai megbeszélése volt valakivel az iráni exelnöknek Budapesten

belföld
szeptember 03., 11:06

Az iráni exelnök rejtélyes májusi budapesti látogatásának részleteit a magyar szervek titkosították - írja saját értesüléseire hivatkozva a HVG. A lap úgy tudja, hogy Ahmadinezsád budapesti útjáról több magyar kormánytag tudott előzetesen, sőt, azzal is tisztában voltak, hogy a korábbi iráni elnök programjában szerepelt egy titkos éjszakai találkozó is.

A HVG tudomása szerint ezen a titkos találkozón magyar kormánytag nem vett részt, azt feltételezik, hogy a háttérben egy magasszintű iráni-izraeli háttértárgyalás helyszíne volt Budapest.

Mahmúd Ahmadinezsád, aki nyolc évig volt Irán elnöke, május 7-8-án érkezett váratlanul Budapestre. Erről Magyarországon semmit nem kommunikáltak, egy iráni újságból derült ki, hogy Ahmadinezsád Budapesten lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján, ahol környezetvédelmi témában fog előadni.

Az erősen fedősztoriszagú történet körüli gyanúkat tovább erősítette, hogy arról az NKE és a Külügyminisztérium sem volt hajlandó érdemben semmit sem mondani, a KüM az egyetemi szabadságra hivatkozott, mondván, az NKE azt hív meg, akit akar.

photo_camera Mahmúd Ahmedinazsád Fotó: ATTA KENARE/AFP

A HVG meg nem nevezett forrásaira hivatkozva most azt írja, hogy a magyar kormányban és a titkosszolgálatoknál természetesen tudtak előzetesen Ahmedinezsád budapesti útjáról. Arról is értesültek, hogy a volt iráni elnöknek az érkezése éjjelén már lesz valakivel egy informális megbeszélése. Ez a HVG tudomása szerint végül szokatlanul sokáig, hajnali kettőig tartott.

Hogy ki volt a másik tárgyalófél, nem közölték, de a HVG diplomáciai forrásokból úgy tudja, hogy a látogatás hátterében valamilyen iráni–izraeli-ügy állt. Ehhez Budapest a semleges helyszínt adta, és valószínűleg Iránban és Izraelben is a legfelsőbb szinten jóváhagyták a találkozót - annak ellenére, hogy aztán Izrael budapesti nagykövetsége nyilvánosan elítélte a holokauszttagadó iráni exelnök látogatását.

A gázai háború és a Hezbollahhal való folyamatos összecsapások, az Izraelen belüli terrortámadások és az Iránon belüli célzott izraeli támadások a korábbiaknál is jobban kiélezték az izraeli-iráni viszonyt. Bár egy kiterjedtebb regionális háború valószínűleg egyik félnek sem állna érdekében, folyamatos az emiatti félelem.

Kiemelt videóink