Bíróság előtt Svédország szemétkirálynője

külföld
szeptember 04., 07:46

Az ország eddigi legnagyobb „környezetvédelmi bűncselekményével” vádolják a magát „a szemét királynőjének” nevező üzletasszonyt, aki illegális hulladékhegyeket rakott le. Bella Nilsson volt az NMT Think Pink hulladékgazdálkodási vállalat vezérigazgatója. A céget azzal vádolják, hogy 2015 és 2020 között 21 helyszínen 200 ezer tonna hulladékot rakott le vagy temetett el. Nilsson ügyvédei és a cég korábbi vezérigazgatójának, Leif-Ivan Karlssonnak az ügyvéde is tagadják a vádakat.

photo_camera Bella Nilsson Fotó: ANDERS WIKLUND/AFP

Az ügyészek szerint a hulladékgazdálkodási vállalat rosszul kezelte a hulladékot, emiatt rákkeltő vegyi anyagok, ólom, arzén és higany került a levegőbe, a talajba és a vízbe. Előfordult az is, hogy az egyik, általuk – természetvéelmi terület közelében – lerakott hulladékhalom két hónapig égett.

Nilsson korábban azt nyilatkozta, hogy cége a törvényeknek megfelelően járt el.

A Think Pinket zömében építőipari vállalatok, önkormányzatok és magánszemélyek bízták meg építőanyagok, elektronikai cikkek, fémek, műanyagok, faanyagok és gumiabroncsok „ártalmatlanításával”. A vállalat azonban a hulladékot halmokban, válogatás nélkül szórta ki és hagyta magára.

Az ügynek jelenleg összesen 11 vádlottja van. (BBC)

Kiemelt videóink