New Yorkban hajtott volna végre terrortámadást az Iszlám Államnak hűségesküt tevő férfi

külföld
szeptember 07., 17:17

Kanadai és amerikai nyomozók összehangolt akció keretében, beépített ügynökök segítségével letartóztattak egy 20 éves pakisztáni születésű férfit a québeci Ormstownban, mintegy 19 kilométerre az amerikai határtól, írja a BBC.

Muhammad Shahzeb Khant, más néven Shahzeb Jadoont azzal vádolják, hogy az Iszlám Állam nevében gépfegyveres támadást akart végrehajtani a New York-i zsidóközösség ellen. A támadást október 7-ére a Hamász Izrael elleni támadásának évfordulójára, vagy október 11-re a zsidó Jom Kippur ünnepére időzítette volna.

Az FBI közlése szerint a támadást két olyan emberrel tervezte, akikről nem tudta, hogy valójában beépített ügynökök. A férfi sürgette őket, hogy a támadáshoz mielőbb szerezzenek be AR típusú gépfegyvert, lőszereket és vadászkéseket a támadáshoz. Az ügyészek szerint a férfi embercsempészeknek is fizetett, hogy átjuttassák őt az amerikai határon.

A beépített ügynököknek küldött üzeneteiben úgy fogalmazott: „New York tökéletes a zsidók megcélzására”, utalt ezzel a város viszonylag nagy zsidó lakosságára. Az al-Kaida 2011. szeptember 11-i támadására utalva megjegyezte, hogy „ha sikerül a tervünk, ez lenne a legnagyobb támadás az Egyesült Államok területén szeptember 11. óta”.

Kiemelt videóink