Trump és Harris fej fej mellett a célegyenesben

külföld
szeptember 08., 14:44

Donald J. Trump volt elnök és Kamala Harris alelnök szoros versenyben fordulnak a kampány célegyenesébe, és az egyetlen tervezett vitájuknak komoly tétje lehet - írja a New York Times a Siena College segítségével készített közvéleménykutatása ismertetőjében.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A szavazni akarók körében végzett országos felmérés szerint Trump (48) egy százalékkal vezet Harris (47) előtt, ami a felmérés három százalékpontos hibahatárán belül van, és nagyjából változatlan a Times/Siena július végi felméréséhez képest. Lehet, hogy Trumpnak nehéz hónapja volt Biden visszalépése után, Harris pedig képes volt nagy lelkesedést szítani a demokraták között, de ez a felmérésen nem látszik.

Az országos eredmények összhangban vannak az elnökválasztást eldöntő hét csatatérállamban végzett felmérésekkel, a két jelölt ezekben is kvázi holtversenyben van.

Ez azt jelenti, hogy ezen a ponton tényleg mindkettejüknek nagy esélye van nyerni.

Már csak alig több mint nyolc hét van hátra a modern amerikai történelem legrövidebb elnökválasztási kampányából, és mindkét jelöltnek alig van lehetősége megváltoztatni a választók véleményét.

photo_camera Fotó: STEPHEN MATUREN/AFP

Trump megítélése jobban rögzült, Harrisé több szavazó esetében változhat. A felmérés szerint a szavazásra készülők 28 százaléka mondta azt, hogy úgy érzi, többet kell tudnia Harrisről, míg csak 9 százalékuk mondta azt, hogy többet kell tudnia Trumpról. Ezek az adatok az 5 százaléknyi bizonytalannal együtt egy olyan választóközönség képét festik le, amely képlékenyebb lehet, mint amilyennek látszik - írja a Times, és hozzáteszi: sok múlhat a két elnökjelölt első és talán utolsó tévévitáján, amelyet kedden tartanak.

Kiemelt videóink