Novák Katalin először szerepelt nyilvánosan, mióta belebukott a kegyelmi ügybe

POLITIKA
szeptember 10., 18:08
Novák Katalin a budapesti demográfiai csúcson 2023. szeptember 14-én.
photo_camera Novák Katalin a budapesti demográfiai csúcson 2023. szeptember 14-én. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

„Azért jöttem a World Knowledge Forum 2024-re, hogy figyelmeztessek: Korea veszélyben van! Dél-Koreában a legalacsonyabb a születési ráta a világon, 0,7 gyerek jut egy nőre, ami jóval a helyettesítési szint alatt van” – írja az X-en Novák Katalin, aki egy gyereknemzés-segítő NGO, az X–Y Worldwide alapító-vezérigazgatójaként tért vissza a nyilvánosságba. Ez a volt államfő első szereplése, amióta a kegyelmi ügybe belebukott.

A dél-koreai MK cikke úgy mutatta be az egyik beszélgetésen részt vevő Novákot, mint Magyarország volt elnökét, aki „legyőzte az alacsony születésszámot”. Azt írják, Novák azt mondta: „Egy időben Magyarországon a születési ráta 1,27 volt, ami felért egy »demográfiai katasztrófával«. Korea is ugyanebben a szakaszban van, és egy olyan társadalomba jut, ami a saját halálával néz szembe.”

link Forrás

A cikk azt írja, Magyarország a 2000-es évek elején alacsony születési arányáról volt ismert, de merész házasság- és gyerektámogatási politikával drámaian nőtt a születésszám. Az MK említi, hogy az alacsony születésszámairól ismert Magyarországon és Dél-Koreában a 2010-es években hasonló volt a termékenységi ráta: Magyarországon 2011-ben 1,23 volt, de a családtámogató politikának köszönhetően folyamatosan nőtt, és 2021-ben elérte az 1,59-et, ezzel szemben Koreában ugyanebben az időszakban 1,24-ről 0,81-re csökkent, tavaly pedig 0,72-re zuhant – írja a lap. (A magyar születési ráta egyébként évek óta csökken, legutóbb kb. 1,36 volt.)

„Biztató, hogy Jun elnök népesedési vészhelyzetet hirdetett. Egy gyerek nélküli ország haldokló ország, ami haldokló világot jelent” – mondta Novák.

Kiemelt videóink