A krími tatárok jogaiért aggódó török elnök visszaadná Ukrajnának a Krímet

külföld
szeptember 11., 19:47

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán megismételte, hogy Törökország szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, egyben hangsúlyozta, hogy meg akarják erősíteni a krími tatár törökök jogait. Azt mondta, hogy a krími tatároknak joguk van ahhoz, hogy „szabadon, biztonságban és békében éljenek saját hazájukban”. Szerinte a nemzetközi jog követelményei alapján a Krímnek vissza kell térnie Ukrajnához. „Őszinte kívánságunk, hogy a háború Ukrajna területi integritásán, szuverenitásán és függetlenségén alapuló igazságos és tartós békével érjen véget” -mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a júliusi NATO-csúcson
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a júliusi NATO-csúcson Fotó: SAMUEL CORUM/AFP

Oroszország 2014 óta tartja megszállás alatt a Krím-félsziget, az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról szóló népszavazás eredményét az EU tagállamai, így elvileg Magyarország érvénytelennek tekintik. Az eredményt eddig csak olyan országok ismerték el, mint Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Kirgizisztán, Nicaragua, Szudán, Szíria és Zimbabwe.

A török elnök köszönetet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és Musztafa Abdulcemil Kirimoglunak, a krími tatárok vezetőjének a krími tatárok kiűzésének 80. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozó megszervezésében játszott szerepükért. Erdogan elmondta, hogy Törökország sosem ismerte el a Krím annektálását, mert az csak súlyosbította a térség népeinek szenvedéseit. (Anadolu)

Kiemelt videóink