Trump és Harris egymás mellett állva emlékezett a szeptember 11-ei terrortámadásra

külföld
szeptember 11., 20:48
photo_camera Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO/Getty Images via AFP

Joe Biden elnök, Donald Trump volt elnök és Kamala Harris alelnök együtt emlékeztek a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokra, alig néhány órával Trump és Harris vitája után. Trump és Biden - akinek beiktatását Trump kihagyta - kezet fogott, és Michael Bloomberg egykori New York-i polgármester is megjelent, hogy segédkezzen a Harris és Trump kézfogásánál.

A két elnökjelölt néhány méterre egymástól hallgatta a megemlékezést nyitó harangzúgást és az egy perces csendet. Trump mellett ott volt alelnökjelöltje, JD Vance szenátor, illetve ügyvédje, a korábbi New York-i polgármester, Rudy Guiliani.

Az egész ceremónia azt sugallta, hogy a politikusok a kampány finisében is képesek félretenni a politikát, és közösen emlékezni.

photo_camera Fotó: ADAM GRAY/AFP

A repülőgép-eltérítéses támadások központi megemlékezésein a poitikusok évek óta csak megfigyelők, a beszédeket az áldozatok hozzátartozói mondták, akik felolvasták szeretteik nevét. Ezúttal ők fogalmaztak meg politikai üzeneteket.

„Könyörgünk a segítségükért, de önök figyelmen kívül hagynak minket” - szólította meg Trumpot és Harrist az egyik gyászoló, és azt követelte, hogy gyakoroljanak nyomást Szaúd-Arábiára a támadásokban való szaúdi részvétel miatt. A 19 gépeltérítő többsége szaúdi volt, de a királyság tagadja, hogy magas rangú szaúdi tisztviselők részt vettek volna a merényletekben. „Melyiküknek lesz bátorsága a mi hősünknek lenni? Jobbat érdemlünk” - mondta egy másik áldozat lánya.

photo_camera Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO/Getty Images via AFP

A támadások 2977 ember halálát okozták, és több ezer gyászoló hozzátartozót és sebesült túlélőt hagytak maguk után. A repülőgépek lerombolták a World Trade Center ikertornyait, és megrongálták a Pentagont, az amerikai hadsereg főhadiszállását. A támadások megváltoztatták az Egyesült Államok külpolitikáját és belbiztonsági gyakorlatát, valamint sok olyan amerikai gondolkodásmódját, akik korábban nem érezték magukat sebezhetőnek a külföldi szélsőségesek támadásaival szemben - írja az AP.

Kiemelt videóink