A különadó miatt drágulhatott idén jelentős mértékben a kötelező biztosítás

gazdaság
szeptember 12., 20:29

Egy év alatt 10 százalékkal több mint évi 57 ezerre emelkedett a kötelező biztosítások átlagos díja a második negyedévben a jegybank adatai szerint, miközben 4 százalékkal többet költöttek a kárrendezésre. Budapesten a 80 ezer forintot is meghaladta az éves átlagdíj, miközben drágultak az alkatrészek és a javíttatás is.

„Díjemelkedés mértéke nem csoda, hiszen igyekeznek a biztosítók az adók miatti eredménycsökkenéseket valamilyen módon kompenzálni” – nyilatkozta Kozma Gábor, az Insura.hu alkuszcég vezérigazgatója az RTL Híradónak.

A biztosítók egyébként az idei első félévben több mint 26 milliárd forintos nyereséget hoztak össze, amit meglehetősen szerény összegnek nevezett a Bank360, amely szerint a különadók tízmilliárdokkal károsítják meg a szektort.

A Híradónak eddig a benzinkutasok, a kereskedők és az édességgyártók ismerték el, hogy részben vagy egészben a fogyasztóikra hárították a különadókat, miközben Nagy Márton két évvel ezelőtt még arról beszélt, hogy emiatt nem lehet drágulás. Ugyanakkor ha mégis ilyen történne, az nagyon könnyen kideríthető, és nagyon gyorsan fel is lehet lépni ezzel szemben.

Csütörtökön az RTL Híradó kérdésére Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, a kormány az elmúlt két évben még nem lépett ebben az ügyben.

Kiemelt videóink