Gulyás Gergely a kormányinfón: Ha Trump nyer, akkor biztos profitálunk

szeptember 12., 11:51

Jó lenne érteni a miniszterelnököt

Utolsóként kérdezhetett a 444, első körben arra voltunk kíváncsiak, hogy az egymilliárd eurós kínai hitelt milyen kondíciókkal kaptuk meg. Gulyás az előző kormányinfón megígérte, hogy rákérdez erre Varga Mihálynál, aki közbenjárására tartott is erről egy sajtótájékoztatót, de a részletek továbbra is homályosak, például a kamatokkal kapcsolatban.

Hogy mikorra várható, hogy ezek az információk nyilvánosak lesznek? Gulyás szerint már most is nyilvánosnak kéne lenniük, de nem mi kértük, hanem a kínaiak kérték, hogy tartsuk titokban.

Mi nem megyünk amerikai ösztöndíjra, mondta Orbán Viktor Kötcse után, miközben elég sokan (köztük Orbán Viktor és saját bevallása szerint Gulyás Gergely is) volt amerikai ösztöndíjas ifjú korában. Mire gondolhatott Orbán Viktor? - kérdeztük.

  • Magáért beszél a szövegkörnyezet, mi szuverén módon tudunk dönteni - válaszolta Gulyás.
  • De hát önök is igénybe vették az amerikai ösztöndíjat - vetettük fel.
  • Időnként van egy olyan érzésem, hogy önök nem értik a miniszterelnököt - kontrázott Gulyás.
  • Hát jó lenne érteni - zártuk le a kérdést.

Az Integritás Hatóság nemrég zárta le azt a vizsgálat, aminek eredményeképp kimondták, hogy a Híd a munka világába projekt bukás volt. Ki tart ezért felelősnek a kormány, és milyen következményei lettek a bukásnak?

A konkrét ügyben senki sem vitatta, hogy voltak hiányosságok, ezért szűnt meg Farkas Flórián megbízatása - reagált a miniszter.

Kérdeztük arról is Gulyást, hogy a Külügyminisztérium miért egy orosz magáncégnek adta ki a moszkvai HEPA iroda üzemeltetését? Gulyás azt ajánlotta, hogy erről kérdezzük a külügyet, ám mivel onnan nem szoktuk túl bőbeszédű válaszokat kapni, ezért ismét felajánlotta közvetítői közbenjárását. Izgatottan várjuk a válaszokat.

Gulyás azt azért felvetette, hogy nem pontosan érti, miért országos jelentőségű ez az ügy, mire jeleztük, hogy annak azért van országos jelentősége, hogy az iroda vezetője, Horváth Ficzere Margarita (illetve a hozzá köthető cég) katonai eszközöket szállít orosz belügyi és katonai szerveknek. Tudott-e erről a magyar kormány, különös tekintettel arra, hogy ezt a tevékenységet még azután is folytatta, hogy kitört az orosz-ukrán háború?

Gulyás a választ azzal ütötte el, hogy tudta szerint Horváth Ficzere Margarita „bérbe adott vagy működtetett egy irodát, és e közben volt egy olyan tevékenysége, ami jogsértő volt”.