Óriási hitelt vett fel a debreceni focicsapat Mészáros Lőrinc bankjától

foci
szeptember 13., 12:27

Váratlant húzott a DVSC Futball Zrt. vezetősége májusban. Semmi előjele nem volt annak, hogy hitelhez kell folyamodnia a debreceni focicsapat mögött álló cégnek, tavaly ugyanis négy év után újra nyereségesen tudott működni a cég, árbevétele a korábbihoz képest bő harmadával, 2,7 milliárd forintra emelkedett, ebből sikerült 356 milliós profitot termelni. A 2020–22 között elkönyvelt veszteségek pedig nem tűntek elviselhetetlennek az éves beszámolók alapján. Ráadásul közel sincsenek ahhoz a milliárdos nagyságrendhez, amit például a Honvédnak kellett veszteségként elkönyvelnie az elmúlt évek során.

photo_camera Fotó: Derencsényi István/MTI/MTVA

A vezetőség mégis úgy gondolta, a tulajdonosok saját tőkéje helyett idegen forrást vonnak be a gazdálkodásba.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint idén május végén jelentős, 700 millió forintos kölcsönt vettek fel Mészáros Lőrinc bankjától, az MBH-tól. Ennek biztosítékaként elzálogosították a DVSC és az MLSZ között létrejött szerződés alapján befolyó összegeket.

A hitel összege a Loki pénzügyeihez mérten tetemesnek nevezhető, minthogy a tavalyi mérleg alapján a cégnek összesen nincs ennyi tartozása, 2023 végén „mindössze” 669 millió forintnyi kötelezettséget tartottak nyilván. Jól érzékelteti a hitel nagyságát, hogy a tavalyi árbevételük negyedének felel meg ez a 700 millió forint.

A hitellel gyakorlatilag megduplázták a fennálló adósságállományt, egyben Mészáros Lőrinc érdekeltsége lett a focicsapat legnagyobb hitelezője.

Az MBH Bank nem csak ilyen szálon áll kapcsolatban a DVSC-vel. Két hónappal később, júliusban jelentették be, hogy „nagyívű” együttműködés jött létre a két fél között. A klub honlapján megjelent tájékoztatás szerint „együttműködési megállapodást kötött az MBH Bank és a Debreceni VSC-nek otthont adó stadiont üzemeltető DNS Kft. és a DVSC Futball Zrt.,amelynek értelmében az MBH Bank Private Banking üzletágának arculati elemeit viselik majd a Nagyerdei Stadion belső VIP terei”.

Ennek a hitelnek, pontosabban az esetleges befektetésnek az eredménye egyelőre nem látszik meg a csapat teljesítményében, 8 ponttal a tabella 7. helyén állnak a magyar bajnokságban. Az előző szezonban az ötödik helyen sikerült zárniuk a debrecenieknek.

Kiemelt videóink