Ausztria árvízzel sújtott területeire fog hullani a legtöbb eső vasárnap

katasztrófa
szeptember 15., 07:41

Vasárnap délig további heves esőzésekre számítanak Ausztriában, különösen azokon a területeken, ahol már most is súlyos az árvízhelyzet. Nehéz a helyzet Felső- és Alsó-Ausztriában, különösen a Waldviertelben, ahol várhatóan vasárnap túlcsordul az Ottensteiner-víztározó. Itt a két nap összesített csapadékmennyisége várhatóan 80 liter körül alakul négyzetméterenként (80 milliméter).

Tűzoltó ellenőrzi a homokzsákokat Schönbergben
photo_camera Tűzoltó ellenőrzi a homokzsákokat Schönbergben Fotó: ALEX HALADA/AFP

Szombat estig Alsó-Ausztriában összesen már 42 települést nyilvánítottak katasztrófa sújtotta területté. Az előrejelzések szerint csak kedden várható enyhülés. Stephan Pernkopf, Alsó-Ausztria tartományi helyettes vezetője azzal számol, hogy vasárnapra kimerül Kamp folyón az ottensteini víztározó kapacitása, az ott lakók félnek, mi jöhet ezután, többen inkább elhagyták otthonaikat.

Elárasztott ház Stiefernben
photo_camera Elárasztott ház Stiefernben Fotó: ALEX HALADA/AFP

Az árvíz miatt Bécsben is fokozott készültségben vannak a mentőegységek, bár még csak a kezdő szinten. A bécsi metró a U4-es vonala az árvíz miatt csak Heiligenstadt és Karlsplatz között közlekedik. Az U6-os vonal forgalma a Meidling pályaudvar és a Westbahnhof között szünetel. A viharok miatt vasárnap zárva maradnak a bécsi temetők. (OFR/Krone)

Kiemelt videóink