Csehországban egy 11 ezer lakosú várost vágott el az árvíz

külföld
szeptember 15., 14:54

Észak-Morvaország és Szilézia továbbra is Csehország legsúlyosabban érintett régiói, a sziléziai Jesenik fürdővárost teljesen elvágta az árvíz. Zdenka Blistanova, Jesenik polgármestere a Cseh Rádiónak elmondta, hogy a 11 000 lakosú hegyvidéki városban mindössze három utca maradt érintetlen a víztől.

Elmondása szerint azok, akik visszautasították a hatóságok evakuálásra való felszólítását, most a városban rekedtek, mivel a tűzoltóság már nem tudja elérni őket. Blistanova szerint az időjárási körülmények túlságosan veszélyesek volt a rendőrség és a regionális hatóság helikoptereinek ahhoz, hogy felszálljanak. Most a hadsereg segítségére várnak. A városban rekedteknek azt tanácsolják, hogy házaik felső szintjein keressenek menedéket.

Petr Fiala miniszterelnök és Vit Rakusan belügyminiszter a sürgősségi tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón felszólította az embereket, hogy kövessék a helyi polgármesterek felszólítását az evakuálásra, különben életveszélybe kerülhetnek. Rakusan azt ígérte, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az áradások ne követeljenek emberéletet.

Eddig több ezer embert evakuáltak, főként az ország keleti felének városaiban. Vasárnap reggel mintegy 200 ezren maradtak áram nélkül. Haláleseteket még nem erősítettek meg, de négy embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Három embert utoljára egy autóban láttak, amely Észak-Morvaországban eltűnt egy folyóban, egy embert pedig egy megáradt patak sodort el Dél-Morvaországban.

Prágában több tucatnyi rendőrt és tűzoltót hívtak ki egy férfi mentéséhez, aki vasárnap reggel úszni ment a megáradt Moldvába. A férfit két kilométeren keresztül hánykolódott a folyóban, mielőtt a nádasban kötött ki. A hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy vegyék komolyan a vészhelyzetet. (BBC)

Kiemelt videóink