Deutsch Tamás nem tartja jutalomnak, hogy Orbán Viktor szerdán az Európai Parlamentben beszélhet

POLITIKA
szeptember 15., 09:20

Deutsch Tamás fejben már készül az Európai Parlament szerdai ülésére, ahol nagy vita várható, hiszen Orbán Viktor is felszólal, hogy ismertesse a soros magyar elnökség programját. A Fidesz első számú európai parlamenti képviselője erről azt mondta vasárnap reggel a Kossuth Rádióban, hogy a magyar miniszterelnök nem jutalmat kap, hiszen ez a soros elnöki tisztséget betöltő kormányfő kötelezettsége.

photo_camera Fotó: Purger Tamás/MTI/MTVA

Deutsch Tamás szerint a miniszterelnök programjának meghallgatása olyan jog,amit az Európai Parlament vívott ki magának, „nem színpadot ácsolnak Orbán Viktornak”, a magyar vezető a kötelességének tesz eleget. „Ez egy édes teher a mindenkori soros elnök miniszterelnöknek, de odáig jutottunk, hogy a politikai antipátiától vezettetve jó néhány háborúpárti európai parlamenti frakció és képviselő erről a szerzett jogáról is lemondott volna azért, hogy Orbán Viktort távol tartsa ettől az eszmecserétől”. "

Majd arról beszélt, hogy a progresszív erők, a liberálisok, a néppártiak, a zöldek, a kommunisták, a szocialisták egy olyan európai demokráciát szeretnének működtetni, ahol a tőlük eltérő véleményen lévőkkel már a vitát sem akarják lefolytatni, már a vita lehetőségét is el akarják venni, egyszerűen ki akarják őket iktatni az európai párbeszédből, pusztán csak azért, mert van bátorságuk az európai fősodortól eltérő álláspontot hangoztatni.

Deutsch Tamás attól tart, hogy a „ magyarországi ellenzék” európai parlamenti képviselői „véletlenül se Magyarország soros európai uniós tanácsi elnökségi programjáról mondják el a véleményüket”, hanem a kormányt támadják. Vagy ahogy ő mondta: „A saját hazájuk ellen akarnak áskálódni.” (MTI)

Kiemelt videóink