Lengyelországban helikopterekkel mentik az embereket a tetőkről

külföld
szeptember 15., 17:39

Donald Tusk miniszterelnök megerősítette az első lengyelországi vízbefulladásos halálesetet, bár a rendőrség nem tudta megközelíteni az érintett falut, mert azt a víz teljesen elvágta. A cseh határhoz közeli Kłodzko körzetben több mint 1600 embert evakuáltak, ez az egyik legsúlyosabban érintett terület. A város egyes részein a víz elérte a 1,5 méteres magasságot.

Klodzko polgármestere bejelentette, hogy városa „elveszítette a csatát” az árvízzel szemben, és a helyzet kritikus. Csak Kłodzko területén mintegy 17 000 ember maradt áram nélkül, és az internet- és mobiltelefon-kapcsolatok is megszakadtak. Donald Tusk lengyel miniszterelnök engedélyezte a Starlink műholdas technológia használatát az internethez.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A lengyel védelmi miniszter közben az X-en tett közzé egy videót, miszerint egy nagy árhullámnak köszönhetően összeomlott egy híd Stronie Slaskie városában. A védelmi minisztérium szerint sok lakost elvágott a víz a menekülési útvonalaktól, ezért az embereket a tetőkről mentik helikopterekkel. A Meteorológiai és Vízgazdálkodási Intézet szerint nem csak egy híd omlott össze a városban, de egy gát is átszakadt így a víz most egy vízgyűjtő felé áramlik.

A folyó Głuchołazyban is átszakította a gátakat, elsodorva egy ideiglenes hidat és elárasztva a városközpontot. A polgármester drámai felhívásban sürgette a lakosokat, hogy költözzenek magasabb területre.

Lengyelország és a Csehország 1997 óta a legsúlyosabb árvízzel néz szembe, akkor mindkét országban több mint 100 ember vesztette életét. Lengyelországban a csapadék mennyisége meghaladta az 1997-es évet, mondta Tusk miniszterelnök. Akkor a regionális főváros, Wrocław közel 40 százaléka víz alatt állt. Tusk szerint az azóta kiépített infrastruktúra, beleértve az árvízvédelmi gátakat és a túlfolyó tározókat, megakadályozza, hogy a katasztrófa megismétlődjön.

Donald Tusk utasította az ország pénzügyminiszterét, hogy „készítse elő a pénzeszközöket a sürgősségi segélyek és az árvízkárelhárítás számára”. A védelmi minisztereket pedig arra szólította fel, hogy küldjenek további segítséget az érintett területekre. (BBC)

Kiemelt videóink