Több mint 400 haldokló fecskét próbáltak megmenteni, 60 százalékuk elpusztult

belföld
szeptember 16., 14:17

Vasárnap több mint 400 haldokló fecskét próbáltak megmenteni a Sóstó Vadvédelmi Központban, de csak 40 százalék élte túl az éjszakát – mondta a 444-nek Csete Gábor, a központ vezetője, természetvédelmi szakértő.

Délelőtt óta legalább 150 madarat vittek be hozzájuk, és hamarosan érkezik újabb 800 példány. Zömében fecskékről van szó, amelyek a hideg időjárás miatt teljesen kimerültek, átfagytak és nem jutnak élelemhez sem.

„Sok állat az utolsó pillanatban kerül be, rajtuk már nem tudunk segíteni. Van, hogy behoznak egy doboznyi madarat, és a 60-ból már 30 sem él. Az élő madarak közben kapaszkodnak a holtakba, mert próbálják melegíteni magukat. Szívszorító, ami történik.”

A központban a szétválogatás után vitaminnal teli injekciót kapnak az életben maradt madarak, majd próbálják felmelegíteni őket. Egy számukra berendezett gondozóba kerülnek, ahol van fűtés és élelem is.

link Forrás

„A cél az, hogy átvészeljék a ciklont, és remélhetőleg a megfelelő kondícióval rendelkező madarak vissza tudnak majd állni a vonulásba szerdán vagy csütörtökön.”

A rendkívüli időjárás miatt Ausztriában és Magyarországon 10 ezres nagyságrendben pusztultak el az állatok, „ez populációszintű veszteség.”

Csete Gábor szerint az összes vonuló madarat a földre kényszerítette a ciklon, az énekesmadarak is megsínylik az extrém körülményeket.

Kiemelt videóink