Izraelt hibáztatja a Hezbollah a felrobbant csipogók miatt

külföld
szeptember 18., 07:25

Kilenc ember, köztük egy gyerek is meghalt, miután Libanon-szerte, egyszerre több helyen robbantak fel a Hezbollah tagjai által kommunikációra használt személyi hívók – írja a BBC. A robbanásokban 2800 ember megsebesült, köztük van Irán libanoni nagykövete is.

photo_camera Fotó: HOUSSAM SHBARO/Anadolu via AFP

A Hezbollah Izraelt hibáztatja „a bűnös agresszióért”, vagyis csipogók felrobbantásáért, a csoport közölte, hogy Izrael ezért „igazságos megtorlásban” részesül. Az izraeli hadsereg nem nyilatkozott.

A BBC azt írja, órákkal a robbanások előtt az izraeli biztonsági kabinet „háborús célnak” nevezte a Hezbollah támadásainak megállítását az ország északi részén, hogy ezzel lehetővé tegyék a kitelepített lakosok biztonságos visszatérését.

Az ENSZ szóvivője a történteket „rendkívül aggasztónak” nevezte, „különösen annak fényében, hogy mindez egy rendkívül ingatag környezetben történt”.

Szakértők szerint a csipogókban már eleve ott lehetett a robbanóanyag, amit kedden aktiváltak. Hogy a robbanóanyag miként került bele több ezer eszközbe, arról egyelőre csak találgatni lehet.

A Wall Street Journal információi szerint a csipogók egy új szállítmányból származnak, amit a Hezbollah az elmúlt napokban kapott. A Hezbollah egyik tisztségviselője azt mondta a lapnak, néhányan érezték, hogy a csipogók felhevültek a robbanások előtt. Ahogy a BBC is írja, a túlhevült lítium-ion akkumulátorok kigyulladhatnak, de szakértők szerint a csipogók túlmelegedése általában nem okoz ilyen robbanást.

A brit hadsereg egy korábbi, neve elhallgatását kérő lőszer-szakértője a BBC-nek azt mondta, a csipogókba valószínűleg 10 és 20 gramm közötti „katonai minőségű” robbanóanyagot tettek, amit „egy hamisított elektronikus alkatrészbe rejtettek”.

Kiemelt videóink