Ritkán látott jegesmedvét lőtt le a rendőrség Izlandon

természet
szeptember 20., 22:09

Ritkán látott jegesmedvét lőtt le a rendőrség Izland északnyugati csücskében, mert az állítólag veszélyt jelentett egy idős nőre annak vidéki házában.

Helgi Jensson westfjordsi rendőrfőnök szerint a tulajdonos egyedül volt a házban, amikor a jegesmedve megjelent és elkezdte feltúrni a szemetesét. Az idős nő megijedt, bezárkózott és először a lányától kért segítséget. A rendőrség előzetesen konzultált a helyi környezetvédelmi hivatallal, de ők elutasították az állat áthelyezését.

Jensson szerint a környéknek több nyári lakója is van, ők azonban a jegesmedveveszély miatt már korábban hazamentek. A jegesmedvék nem őshonosak a szigetországban, de a grönlandi jégtáblákkal néha Izlandon is partot érnek. Az elmúlt hetekben az átlagosnál több jégtáblát észleltek az északi partoknál.

Bár a jegesmedvetámadások rendkívül ritkák, a Wildlife Society 2017-es tanulmánya szerint a globális felmelegedés, a sarki jégtakarók olvadása miatt egyre több éhes medve jelenik meg a szárazföldön és kerül összetűzésbe az emberrel. A csütörtökön lelőtt medvét 2016 óta először figyelték meg az országban.

A jegesmedve védett fajnak számít Izlandon, kivéve, ha veszélyt jelent az emberre vagy az állatállományra.

A címlapkép illusztráció. Fotó: SEBNEM COSKUN/Anadolu via AFP (Guardian)

Kiemelt videóink