Budapesten is tetőzött a Duna

szeptember 21., 08:20

Még öt nehéz nap, amíg az ország fellélegezhet

A védekezés kilencedik napjának reggelén is volt árvízinfó. Orbán Viktor szerint még öt nap lehet hátra a kiemelt és erőfeszítéseket igénylő védekezésből, jelenleg Vácon, délután a fővárosban várható tetőzés.

Pénteken összesen 755 kilométeren zajlott az árvízvédekezés, a legmagasabb vízállás azonban sok helyen elmaradt a valaha mért legmagasabb vízállástól: a Lajtán huszonkilenc centivel, Nagybajcsnál a Dunán ötven centivel, Komáromnál ötvenöt centivel, Esztergomban hatvanegy centivel, Vácnál ötvenöt centivel, Budapesten délután várhatóan ötvenkilenc centivel.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A miniszterelnök szerint „olyan kihívással állunk szemben, amit már ismerünk”. A köztévé kérdésére azt mondta, mind Karácsony Gergely főpolgármester, mind Budapest védelmi rendszere „jó állapotban van”, a fővárosi védekezés kapcsán nem volt olyan pont, amiben ne értettek volna egyet.

A védekezésben résztvevők száma a mai napon várhatóan ezerhatszáz vízügyes, kilencszáz katona, több mint ötszáz polgárőr és több mint ezerkétszáz önkéntes. 2013-ban körülbelül húszmilliárd forintba került az árvízi védekezés, Orbán állítása szerint most egyelőre „jóval ezalatt” vagyunk.