Jövő keddtől alapjaiban változik meg a budapesti ügyeleti ellátás

Egészségügy
szeptember 23., 13:24

Október 1-től Budapesten is bevezetik a vidéken már működő új ügyeleti rendszert, amelynek lényege, hogy hétköznap délután 4 után másnap reggel 8-ig néhány kijelölt ügyeleti helyen lehet orvoshoz fordulni.

A fővárosban jellemzően az orvosok váltott műszakban fogadták a betegeket, így gond nélkül oda lehetett menni munka után is.

Ennek most vége lehet - de erről részletesen később.

Az Országos Mentőszolgálat által készített tájékoztató plakát azt magyarázza, hogy receptért, három napon túl nem javuló légúti, emésztési panaszok esetén rendelési időben kell felkeresni a háziorvost,

ügyeleti időben a riasztó tünetekkel, krónikus betegségek akut panaszaival lehet jelentkezni.

Hova menjen a panaszaival
photo_camera Hova menjen a panaszaival Fotó: Országos Mentőszolgálat

A 1830-as számot hívva a mentőszolgálat szakembere felméri a beteg állapotát, telefonos tanácsadást nyújt, ellátóhelyre irányítja, kiküldi az ügyeletes orvost vagy szükség esetén a mentőt. Életveszély esetén továbbra is a 112-t kell hívni.

Az ügyeleti helyszínek száma is korlátozott lesz (a 15 helyszínen 28 felnőtt- és három gyerekellátóhely lesz). Erről is közzétették már a pontos listát. A táblázatban sárgával jelölt helyek a gyerekorvosi ügyeletet jelzik.

A budapesti ügyeleti helyek listája
photo_camera A budapesti ügyeleti helyek listája Fotó: Országos Mentőszolgálat

Hétköznap délután 4 után, illetve hétvégén és ünnepnapokkor ide lehet menni, bár két telephelyen szükség esetén "törzsidőn kívül is" lesz ellátás. Azt, hogy melyik ez a kettő, nem derült ki.

Szintén a fővárosi adottságokhoz igazodva lesz 14 mobil egység is, amely a beteg otthonában nyújt ellátást. A gyerekügyeletnek is lesz egy külön mobil egysége.

Az Orvosi Kamara szerint nem kellene még átállni

A Magyar Orvosi Kamara augusztus végén azt kérte, halasszák el az átállást a fővárosban, mert nincsenek meg a biztonságos betegellátás személyi és tárgyi feltételei. Egy alternatív javaslatot is letettek az asztalra, az egészségügyi államtitkárság azonban ezt nem fogadta el.

A MOK az augusztus végi tárgyalás után arról írt, a kormány tervezete nem veszi figyelembe a fővárosi háziorvosok és gyerekorvosok magas átlagéletkorát, ahogy azt sem, hogy (a 906-ból) 101 betöltetlen felnőtt háziorvosi praxis van Budapesten, ahol helyettesíteni kell. A növekvő terhelés miatt pedig többen otthagyhatják a praxist.

Nem jó, hogy a munkába járó fővárosiak - akik jellemzően 16-17 óra között végeznek, - nem jutnak el a háziorvosukhoz.

A sürgősségik terhelése is nőhet. Azt is problémának látják, hogy az ügyelet miatt a háziorvosok nem tudnak majd a másik szakvizsgájukkal kórházi ambulanciákon vagy szakrendelőkben dolgozni, ami tovább növeli a várólistákat.

A MOK néhány javaslatát viszont megfogadta az államtitkárság, az például jelentős előrelépés, hogy gyerekeket gyerekorvosok látnak majd el (betegbiztonsági kockázatot jelent, ha nem így történik), illetve hogy a Duna két oldalán lesz 1-1 állandó, 24 órában működő ügyeleti pont. Lesz egy közterületi halottvizsgálatra specializált egység is.

Az államtitkár szerint dolgozhat az orvos 8-ig is, ha akar

Takács Péter egészségügyi államtitkár szeptember 13-án arról beszélt, a jelenleginél betegellátási szempontból jobb, rugalmasabb lesz az új ügyeleti rendszer.

photo_camera Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Miután Budapest a vidékhez képest ellátásszervezési szempontból „sajátos” helyzetben van, ezért a rendszert „ráhagyással” vezetik be. (Azt, hogy ez a ráhagyás mit jelent, az MTI hírből nem derült ki, mindenesetre Budapesten állnak át utolsóként.)

Közölte,

nincs olyan kormányzati szándék, hogy a háziorvosoknak az eddig rendelési idejüket meg kellene változtatniuk.

Budapesten jellemzően 8 és 12, illetve 16 és 20 óra között rendelnek az orvosok, ehhez nem kell hozzányúlni - tette hozzá.

A tájékoztatón kiderült, hogy 10 nappal ezelőttig

261 háziorvos jelentkezett az OMSZ ügyeleti rendszerébe,

de számítanak a kórházi orvosokra is. Folyamatosan toboroznak, és az OMSZ főigazgatója, Csató Gábor szerint minden személyi és tárgyi feltétel adott lesz ahhoz, hogy elinduljon a rendszer. A fővárosban nem a lakcímkártya alapján fognak dönteni a betegek ellátásáról, és lesz egy szakorvosi konzultációs lehetőség is az ügyeletet adó orvosoknak.

Ki fog így este rendelni?

Ugyan a kormány nem akarja elvenni az esti rendelés lehetőségét, de az orvosokat eléggé megterhelheti az új rendszer.

A MOK titkára, Keczéry Attila zuglói háziorvos a Népszavának arról beszélt, miután az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős, így hiába rendelne valaki este, aznap

reggel 8 és 16 óra közt is övé ott az ellátási kötelezettség.

Vagyis így azokon a napokon 12 órán át lesz felelős a területén élők ellátásáért. Keczéry szerint elfogadhatatlan, hogy 10 munkanapból ötször 12 órát, egyszer pedig, mikor ügyelnek, 14 órát dolgozzanak a háziorvosok.

Az új rendszer zavartalan működtetéséhez minimum 675 felnőtt- és 135 gyerekorvosra lenne szükség.

Ha viszont valóban minden ügyeleti ponton két orvos fogadja majd a betegeket - ahogy azt Takács Péter korábban ígérte -, akkor havonta 1350 betöltendő orvosi helyre kell embert találni. Így viszont nem egy, hanem minimum két ügyeletet kell ellátniuk az orvosoknak.

Keczéry szerint ráadásul több kerület háziorvosát még mindig nem kereste meg az Országos Mentőszolgálat, hogy leszerződjön velük.

Kiemelt videóink