Orbán Viktor: „Lehet, hogy korábban kell kelni”

POLITIKA
szeptember 23., 08:47

„A vége felé jár az árvíz elleni védekezés, már csak 1,5-2 nap van hátra, addig ki kell tartani. Utána az ország fellélegezhet, túl leszünk a nagy dunai árvízen is” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Árvízinfón.

„Van, aminek a vége rossz, és van, aminek jó. Az árvíz az utóbbi kategóriába tartozik.”

Miután nem jeleztek előre csapadékot, utánpótlás sem várható. A Duna délben tetőzik Bajánál, ahol harmadfokú készültség van, Mohácson másodfokú.

A folyók a felsőbb szakaszokon gyorsabban apadnak, mint korábban várták. Győrnél például a Rába 130 centit apadt, a Duna Esztergomnál 136 centit, Budapesten 74-et míg Dunaújvárosban 17-et.

Csökken az a szakasz is, ahol védekezni kell – jelenleg 706 kilométerről van szó. A nyomás enyhül, a nehezebb helyszíneken is alapvetően rendben van a helyzet. Bátánál bukott át a víz a bekötőúton, de ott az épületeket meg tudták védeni. Baján „bonyolult a helyzet”, a védmű teljes hozza 2750 méter, a kiépítettsége 100 százalék. Ott jelentős az összefogás, és sok az önkéntes.

Dunaújvárosnál egy „fáradtolaj elfolyási kihívással” szembesültek, amit sikerült lokalizálni, és kedden eltávolítják.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Csepelen az illegális hulladéklerakó el van kerítve, így nem kerül szemét a Dunába. Amint a víz levonul, azt fel kell számolni. A terület tulajdonosával „nehéz egyezkedni”, mert éppen börtönben van. A DK szerint az illegális lerakó veszélyeztetheti Budapest vízbázisát, de Orbán szerint ezzel kapcsolatban a hatóságoktól megnyugtató választ kaptak. Az illegális szemét eltávolítására vonatkozó szabályok változhatnak: Orbán szerint az lenne a praktikus, ha a mostani szabályokkal ellentétben nem a terület tulajdonosát köteleznék a szemét eltávolítására, hanem azt elszállíttatja az állam, a költségeket pedig kiszámlázza és végső esetben behajtja az illetékesen. Ezt a megoldást most jogászok vizsgálják.

Az árvíz elleni védekezést sikeresnek tarja, miután „a vizet sikerült bent tartani a mederben.” Csak a Lajtán kellett kinyitni egy víztározót, de ott sem arról volt szó, hogy áttört volna a folyó. Az önkormányzatok és az állami szervek jól működtek együtt, senki sem alibizte le a munkát. Röviden: „Magyarország – Árvíz 1:0, és nincs második mérkőzés egyelőre”, de „a meccset még nem fújták le.” Az árvíz elleni védekezés költségein még „alkudoznak”, de 5 milliárdnál nem fizetne többet a vízügynek az állam. Ez az összeg mai értéken számolva a harmada annak, mint amit 2013-ban kapott a vízügy.

Orbán azt mondta, senkivel szemben sincs oka kritikát megfogalmazni, de azért mindent lehet jobban csinálni.

„A legjobb, ha az ember magán kezdi. Úgyhogy ha valakire nézve le kell vonnom negatív következtetéseket, első helyen majd én leszek. Lehet, hogy korábban kell kelni…, majd meglátjuk.”

link Forrás

Az RTL megkérdezte, hogy a most naponta sajtótájékoztatót tartó Orbán az árvíz után visszatér-e arra, hogy csak évente egyszer lehet kérdezni, illetve mikor vitázik élőben Magyar Péterrel.

Orbán azt mondta, „kérdezni mindig lehet, az a kérdés, hogy mikor válaszolok, és mindig válaszolok, ha van mit mondanom.” A fecsegés „nem kenyere”, amikor mondandója van, akkor áll a sajtó rendelkezésére.

A viták állandó helye pedig a parlament. Az őszi ülésszak hamarosan kezdődik, ott minden kérdést megvitatnak. „Az azon kívüli vitáknak meg megvan a maga rendje, sora, ideje” – mondta Orbán, miközben megrándította a vállát -, „az is el fog majd jönni, de az nem most van”.

Az ATV kérdésére pedig a migrációs ügyben kiszabott uniós „gigabírságra” azt mondta, a bírságot már beszedték, „tőlük, maguktól.” A riporter visszakérdezésére arról beszélt, meg kell nézni a nemrég hozott bevételnövelő jogszabályokat, a pénzt a Magyarországon működő cégektől szedték be.

Kiemelt videóink