Több embert letartóztattak, miután először használták a Sarco öngyilkos kapszulát Svájcban

bűnügy
szeptember 24., 16:19

A svájci rendőrség több letartóztatást is végrehajtott, miután valaki állítólag egy ún. öngyilkos kapszula segítségével vetett véget az életének. A jelek szerint ez volt az első ilyen eset – írja a BBC.

A schaffhauseni rendőrség közölte, hogy „több személyt” letartóztattak öngyilkosságra való felbujtás és öngyilkosságban való bűnsegédlet gyanújával, miután hétfőn valaki állítólag egy Sarco gyártmányú kapszula használatával halt meg. A rendőrök a helyszínen megtalálták a készüléket és a holttestet.

Míg a halálba segítés bizonyos körülmények között törvényileg védett Svájcban, a Sarco kapszula ellenállásba ütközött. A vitatott kapszula mögött álló vállalat szerint a készüléket kizárólag az a személy tudja működtetni, aki saját életének véget akar vetni, orvosi felügyelet nélkül.

A rendőrség szerint a készüléket hétfőn használták egy erdei kunyhóban, Merishausen térségében, Svájc ritkán lakott részén, a német határon. A rendőrség közölte, hogy egy ügyvédi irodától kaptak fülest egy öngyilkosságról, amihez a készüléket használták. Az elfogott személyeknek sem számát, sem a személyazonosságukat nem hozták nyilvánosságra, ahogy az elhunytat sem nevezték meg.

Júliusban egy, az asszisztált haldoklást támogató, a Sarco eszközt népszerűsítő csoport közölte, hogy várhatóan idén fogják először használni. A pártolók szerint ez olyan lehetőséget kínál, ami nem függ a gyógyszerektől vagy az orvosoktól, és bővíti az eutanáziához való hozzáférést, mivel a hordozható eszköz 3D-nyomtatással nyomtatható, és otthon is összeszerelhető.

A svájci eutanáziadoboz, a Sarco kapszula, ami belülről aktiválható.
photo_camera A svájci eutanáziadoboz, a Sarco kapszula, ami belülről aktiválható. Fotó: Exit International

Svájcban ellenállás is tapasztalható, annak ellenére, hogy az ország eutanáziai törvényei a világ legmegengedőbbjei között vannak.

A kritikusok attól tartanak, hogy az eszköz modern kialakítása népszerűsíti az öngyilkosságot, és aggályos, hogy orvosi felügyelet nélkül működtethető.

A halálba segítés a legtöbb európai országban illegális, de az elmúlt években ezrek utaztak Svájcba, hogy véget vessenek az életüknek.

Aki arra kíváncsi, mit tegyen, ha öngyilkossági gondolatai vannak, az itt tájékozódhat, akinek pedig azonnali segítségre van szüksége, az ide kattintson. (BBC)

Kiemelt videóink