A világhír felé menetelnek Orbán Balázs tanácsai az orosz invázió elleni küzdelem értelmetlenségéről

POLITIKA
szeptember 26., 19:12

Miután délelőtt szó szerint leírtuk, mit mondott Orbán Balázs egy podcastben, az egész nap arról szól, hogy az ellenzéki pártok egymásra licitálva minősítik szégyennek és hazaárulásnak a nyilatkozatát, miközben a miniszterelnök politikai igazgatója már a második reakcióját is közzétette arról, hogy kiforgatták a szavait. Mármint azokat a szavait, hogy „mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”.

Ez a felfordulás elérte két nagy hírügynökség, az AFP és az AP ingerküszöbét is, amelyek részeletesen ismertették az eredeti nyilatkozatot és a reakciókat. Ezek a hírügynökségek azért fontosak, mert a szolgáltatásukra előfizető lapok átvehetik a cikkeiket, ezért azok mindenhol felbukkannak, ahol van angol nyelvű hírszolgáltatás. És kábé mindenhol van angol nyelvű hírszolgáltatás.

A nagy nemzetközi portálok közül az Euronews és a Bloomberg is részletesen beszámolt a botrányról. „Orbán Balázs megjegyzései mentek eddig a legmesszebb Budapest egyre inkább Kreml-barát álláspontjának kifejtésében, amely miatt összeütközésbe került szövetségeseivel az Európai Unióban és a NATO-ban. Nem világos, hogy a miniszterelnök, aki nem áll rokoni kapcsolatban a tanácsadójával, osztja-e ezeket a nézeteket” – írta a Bloomberg.

A befolyásos gazdasági lap erre rá is kérdezett Orbán hivatalánál, de egyelőre nem kaptak választ.

Amikor a Fidesz kommunikációs igazgatóját kérdeztük erről, ő sem akart válaszolni.

Kiemelt videóink