Elképesztően életszerű deepfake-kel próbálták meg átverni a külügyi bizottságot vezető amerikai szenátort

külföld
szeptember 26., 13:44

A volt ukrán külügyminiszternek, Dmitro Kulebának adta ki magát egy ismeretlen abban a deepfake-et használó videóhívásban, amiben Ben Cardin szenátort kereste meg, írja az NBC.

Cardin a szenátus külügyi bizottságának az elnöke. Az NBC által megszerzett tájékoztatóban a szenátus biztonsági osztálya azt írja, hogy „ez a kísérlet kiemelkedik technikai kifinomultsága és hihetősége miatt”.

A szenátor és a személyzete korábban már tárgyalt a volt ukrán külügyminiszterrel, és a videóhívás elején még mindent rendben találtak, mivel a személy úgy nézett ki és úgy is beszélt, mint Kuleba.

photo_camera Ben Cardin Fotó: BRYAN OLIN DOZIER/NurPhoto via AFP

A tájékoztatóból kiderül, hogy a szenátor csapatának akkor tűnt fel, hogy valami nincsen rendben, amikor a Kulebának tűnő személy elkezdett a megszokottól eltérően viselkedni, és válaszokat követelt olyan kérdésekre, mint „támogatja-e, hogy nagy hatótávolságú rakétákat küldjenek orosz területre? Tudnom kell a válaszát!”.

A szenátus biztonsági osztálya szerint a hívó valószínűleg arra próbálta rávenni a szenátort, hogy véleményt mondjon egy politikusról.

Cardin szenátor azóta kiadott egy közlemény az esetről, melyben elmondja, hogy „amint világossá vált, hogy a személy, akivel beszéltem, nem az, akinek állította magát, befejeztem a hívást, az irodám pedig gyorsan intézkedett, és értesítette az illetékes hatóságokat”.

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink