Ferenc pápa 10 embert zárt ki egy szadista perui katolikus mozgalomból

vallás
szeptember 26., 07:36

Ferenc pápa szerdán szokatlan döntést hozott arról, hogy 10 embert - egy püspököt, papokat és laikusokat - kizár egy problémás perui katolikus mozgalomból, miután egy vatikáni vizsgálat „szadista” visszaéléseket tárt fel a hatalommal, a tekintéllyel és a lelkiséggel kapcsolatban.

A Sodalitium Christianae Vitae (SCV), vagyis a Keresztény Élet Sodalitiuma vezetősége elleni lépés Ferenc pápa múlt havi döntését követte, amely során kiutasította a csoport alapítóját, Luis Figarit, miután kiderült, hogy szodomizálta az új tagokat.

A pápa erről szóló nyilatkozatát a perui püspöki konferenciáján olvasták fel, amelyben a pápa felsorolta azokat a visszaéléseket, amelyeket a vatikáni vizsgálat tárt fel, és amelyeket eddig ritkán vagy soha nem büntettek kánonjogilag. Ferenc pápa a felelősöket is megnevezte.

A közlemény szerint a vatikáni nyomozók fizikai visszaéléseket tártak fel, többek között szadizmust és erőszakot, szektaszerű lelkiismereti visszaéléseket, hatalmi visszaéléseket, gazdasági visszaéléseket az egyházi pénzek kezelésében és „visszaéléseket az újságírói gyakorlatban”. Az utóbbi feltehetően arra utal, hogy a Sodalitium újságírója a közösségi médiában támadta azokat, akik bírálták a mozgalmat.

Luis Figari 1971-ben alapította meg az SCV-t egy laikus közösségként, hogy „Isten katonáit” toborozza. A mozgalom egyike a számos katolikus társaságnak, amelyek a Latin-Amerikán az 1960-as évektől kezdve végigsöprő baloldali teológiai mozgalomra adott konzervatív reakcióként születtek. A csoport fénykorában mintegy 20 000 tagot számlált Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban. Peruban óriási befolyással bírt.

A Figari által elkövetett visszaélések áldozatai 2011-ben panaszt tettek a limai érsekségnél, bár más panaszok ellene állítólag 2000-ig nyúlnak vissza. De sem a helyi egyház, sem a Szentszék nem tett konkrét lépéseket mindaddig, amíg az egyik áldozat, Pedro Salinas Paola Ugaz újságíróval együtt meg nem írta 2015-ben a Sodalitium szadista gyakorlatát részletező könyvet „Félig szerzetesek, félig katonák” címmel.

A Sodalitium által elrendelt külső vizsgálat később megállapította, hogy Figari „nárcisztikus, paranoiás, megalázó, vulgáris, bosszúálló, manipulatív, rasszista, szexista, elitista, a Sodalitium tagjainak szexuális kérdéseivel és szexuális orientációjával kapcsolatosan pedig megszállott” volt.

A 2017-ben közzétett vizsgálat megállapította, hogy Figari szodomizálta új tagjait, és arra kényszerítette őket, hogy őt és egymást simogassák. Szerette nézni, ahogy „fájdalmat, kellemetlenséget és félelmet éreznek”, és mások előtt megalázta őket, hogy fokozza a felettük gyakorolt hatalmát.

A Szentszék 2017-ben mégsem zárta ki Figarit a mozgalomból, csupán arra utasította, hogy éljen külön a római Sodalitium közösségtől, és szüntessen meg minden kapcsolatot vele. Ennek az lehetett az oka, hogy a Vatikánt kötötte a kánonjog, mely szerint a nem papi, de vallási közösségek alapítóira nem szabható ki büntetés. A Vatikán legújabb vizsgálatának eredményei szerint azonban a visszaélések túlmutatnak Figarin és a Sodalitium papjaira is kiterjedtek. (AP)

Kiemelt videóink