Az Evan Gershkovichot elítélő orosz bíró egy konferencián arról beszélt, hogy nem vizsgált meg semmilyen bizonyítékot

külföld
szeptember 27., 19:44

A Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot elítélő orosz bíró azt mondta, hogy a tárgyalás rövid volt, mert nem vizsgált semmilyen „lényeges bizonyítékot”, és az ítélethozatal nem tartott sokáig, mert „gyorsan tudott gépelni”.

„Maga az ügy kicsi volt. Nem emlékszem, hány mappa volt - három vagy öt” - mondta Andrej Minejev a RIA Novosztyi hírügynökség szerint. „Miért ment olyan gyorsan? A lényeg az, hogy a bíróság nem vizsgálta meg a tárgyi bizonyítékokat” - mondta Minejev, hozzátéve, hogy ez azért történt, mert sem a vád, sem a védelem nem kérte ezt. Minejev minderről egy konferencián beszélt, ahol több ügyéről is szót ejtett.

Gershkovichot 2023 márciusában tartóztatták le, amikor riportútra ment Jekatyerinburgba. Ő lett az első külföldi újságíró, akit kémkedésért vettek őrizetbe Oroszországban.

Gershkovich tárgyalása 2024 júniusában kezdődött. Az ügyészek azzal vádolták a 32 éves Gershkovichot, akinek szülei a Szovjetunióból emigráltak, hogy titkos információkat gyűjtött egy nagy tankgyár tevékenységéről a régióban. A tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, ami a kémkedési ügyeknél bevett, és szokatlanul gyorsan fejeződött be. Az akkori hírek szerint a tárgyaláson a bíró azt mondta, hogy 100-200 százalékig biztos benne, hogy Gershkovich egyszerre újságíró, kém és CIA-ügynök.

Július 19-én 16 év börtönbüntetésre ítélték. Két héttel később a hidegháború óta Oroszország és a Nyugat közötti legnagyobb fogolycsere keretében szabadult. (Guardian)

Kiemelt videóink