Több százezer lakos maradt áram nélkül az Egyesült Államokban, miután partot ért a Helene hurrikán

külföld
szeptember 27., 12:57

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati részét Helene hurrikán csütörtökön, ami 200 km/órás sebességű széllökésekkel érkezett. A vihar középpontja Florida állambeli Tallahassee közelében haladt el, majd Georgia, illetve Dél- és Észak-Karolina felé ment tovább.

Miután szélsebessége 110 km/órára lassult, trópusi viharrá minősítették vissza. Ennek ellenére továbbra is életveszélyes villámárvizek, eső és viharos áradások sújtják Floridát, Georgiát, Észak- és Dél-Karolinát. Helene várhatóan tovább lassul és gyengül, a NHC, a Nemzeti Hurrikán Központ szerint péntek estére poszttrópusi ciklonná alakulhat át.

photo_camera Helene utáni helyzet még Kubában, 2024. szeptember 26-án Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Floridában 65 embert kellett kimenteni egy autópályáról a Mexikói-öböl felőli partszakaszon péntek hajnalban, miután árvíz érte el a térséget. Egy Tampa-közeli autópályán pedig életét vesztette egy lakos csütörtök késő este. Emellett közel 1,3 millió lakos maradt áram nélkül, mielőtt a vihar továbbhaladt Georgia államba. Georgia kormányzója, Brian Kemp megerősítette, hogy ketten meghaltak az éjszaka, amikor Helene elérte az államot, ezzel a hurrikán áldozatainak száma 3 főre növekedett. Az ABC szerint több mint 800 000 lakos maradt áram nélkül az államban.

Észak-Karolinában péntek hajnalban áradások voltak, miután Helene özönvízszerű esőzésekkel sújtotta a térséget. A nap folyamán további csapadékra és földcsuszamlásokra is számítanak a térségben. A helyi meteorológiai szolgálat villámárvíz-riadót adott ki az Észak-Karolina nyugati részén található Haywood megyére, amely péntek helyi idő szerint reggel 10-ig érvényben. A megyében számos útlezárás és mentés zajlik.

Szerző: Balogh Boglárka

Kiemelt videóink