Lehet, hogy felfordult idén a politika, de Hegymegen még mindig nincsen bolt

belföld
szeptember 28., 14:06

„Jó napot Polgármester! Boltot szeretnék Hegymegre! Miért? Mert másik településre kell mennünk. De nagyon rossz a tömegközlekedés. Viszont ha lenne nálunk kisbolt, akkor minden megváltozna. A falunak is jobb lenne. Nem kéne sokat utaznunk.”

Ezt a pár egyszerű mondatot néhány hegymegi és tomori fiatal mondja el egy rövid TikTok videóban és ebben a három sorban minimum három problémáról van szó. Kettőt ezek közül könnyű megérteni: a kis borsodi faluban nemhogy bolt nincsen, buszok is alig járnak, így pedig nagyon bonyolult fenntartani az életet. Van azonban egy ennél is nagyobb probléma, amelyre ez a videó megpróbál rámutatni.

link Forrás

A fenti videót olyan fiatalok készítették, akik részt vettek az ELTE Média Tanszékén működő Minor Média Kutatóközpont programján. Ennek a programnak az Ügyvideó nevet adták és az volt a cél, hogy helyi fiatalok készítsenek videókat olyan társadalmi ügyekről, amelyekben változást szeretnének elérni. Ezt éppenséggel egy Közös Értékeink elnevezésű EU-s pályázathoz kötötték, de a Minor Médiások évek óta foglalkoznak néhány borsodi és baranyai fiatallal, akiket videózásra tanítanak, majd közös munkájuk különböző aspektusait elemzik is médiakutató szemmel. Ezt hívják részvételi filmezésnek: egy adott ügy alanyai egyben az ügyről szóló médiatartalmak létrehozói is. Önmagában is érdekesen hangozhat, de ami ezeknek a talán esetlennek tűnő, mindenképp amatőr rövid videóknak az igazi jelentősége az az, hogy annak a problémának a kibeszélésére, hogy a kis, százfős Hegymegen nincsen bolt, a szomszédos Tomoron meg alkalmatlan a buszközlekedés, egyszerűen nem létezik intézményes felület.

link Forrás

A független országos sajtó minden igyekezete ellenére sem tud hasonló ügyeket felkarolni. Ebben a konkrét esetben például lehetne foglalkozni a kisfalvak buszközlekedésének témájával, de mire egy ilyen feltáró anyag kiváltaná a hatását éppen Hegymegen (ha egyáltalán lenne neki), az rengeteg idő. A vidéki sajtó, amelynek épp az lenne a feladata, hogy ezek az ügyek helyet kapjanak benne, egészen súlyos leépülésen ment át az elmúlt években. A régi intézmények, a vidéki lapok hálózata korábban sem volt tökéletes, de mióta 2016-ban átvette őket a Mediaworks, sok esetben látszik, hogy a helyi ügyek helyett a kormányzat politikájának eljuttatása van a fókuszukban. Tökéletes példa erre, hogy többször is előfordult, hogy minden megyei lap szerkesztője épp ugyanazt az Orbán-interjút gondolta vezető anyagként tálalni az olvasóinak. A sporadikusan működő független szerkesztőségek, mint amilyen az említett Baranya esetében a Szabad Pécs, pedig súlyos erőforráshiányban szenvednek, képtelenek minden hasonló témáról beszámolni.

These are supposed to be independent county papers. In reality, their political content is all produced in the Mediaworks central editorial office.
photo_camera Helyi sajtó nem annyira helyi ügyek. Fotó: 444.hu

Itt válik fontossá, hogy maguk a helyiek mennyire vannak tudatában problémáik gyökerével, a lehetséges megoldásokkal és azzal, hogyan tudják érvényesíteni az érdekeiket. Ezeket a kérdéseket járja körbe az Ügyvideó projekt, amelyet pénteken mutattak be az ELTE programján és amit most már a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon is lehet követni. Egy kísérletezés ez, amelyben ki ügyesebben, ki ügyetlenebbül, de a résztvevők felismerhetik, hogy ők maguk is tudnak tenni azért, hogy helyi közösségeik gondjai kihangosodjanak és talán meg is oldódjanak. Hiszen ki tudná jobban elmondani, hogy Kölkeden nem jók a járdák, ha nem a kölkediek, vagy ki foglalkozna azzal, hogy nincs busz Tomoron, ha nem a tomoriak.

Kiemelt videóink