Már negyven fölött a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma

külföld
szeptember 28., 08:21

Az Egyesült Államok délkeleti részén legkevesebb 43-an haltak meg a Helene-hurrikán, az áldozatok csaknem fele Dél-Karolina, sokan kidőlő fák következtében. Több mint négy millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Georgia államban a halottak között volt egy 27 éves anya és két, egy hónapos ikercsecsemője, akiknek házára zuhant egy kidőlő fa. Szintén otthonára dőlő fa sújtott halálra egy 89 éves asszonyt.

A hurrikánnal együtt érkező esőzésekben több helyen alakultak ki áradások, villlámárvizek, amelyek autóutakat, és utcákat borítottak el.

photo_camera Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Tennessee államban a hirtelen jött áradás egy kisváros kórházát is elöntött, a dolgozók és páciensek tucatjai kerestek a tetőn menedéket, ahonnan helikopterrel mentették ki őket.

A Georgia állambeli Atlantában a Fox televíziócsatorna tudósítója az élő bejelentkezést megszakítva sietett egy vízzel elöntött utcán autójában ragadt nő segítségére. Ezt megelőzően a televízió nézők láthatták, hogy a jármű belehajt a gyorsan emelkedő víztömegbe, amelyben elakadt.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Az állam legnagyobb városában majd másfél évszázados csapadékrekord dőlt meg, ugyanis 48 óra alatt több mint 280 milliméter eső esett. Az előző kétnapi csapadékrekord 240 milliméter volt még 1886-ból Atlantában.

A Helene-hurrikán Kentucky államban veszített annyit az erejéből, hogy pénteken az esti órákban trópusi viharrá minősítse az amerikai Országos Hurrikán Központ.

Azt megelőzően keresztülhaladt Florida állam északnyugati részén, Georgia államon, Dél-Karolinán és Tennessee-n, de érintette Észak-Karolina és Alabama állam egyes részeit is.

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Az érintett területeken a mentésben a nemzeti gárda egységei is részt vettek, Floridában pedig a kormányzó utasítására, a várható pusztításra készülve, már a vihar érkezése előtt készenlétben voltak az áramszolgáltatók szakemberei, hogy a hurrikán elvonulta után rögtön nekikezdhessenek a leszakadt vezetékek pótlásának, hogy mielőbb helyreállítható legyen az áramellátás.

A Helene az idei viharszezon legerősebb hurrikánja volt, helyi idő szerint - négyes fokozatú hurrikánként - csütörtök éjjel érte el Florida partjait Tampa és Tallahassee közelében. A vihar középpontjának északi irányba vezető útján komoly pusztítást hagyott maga után, épületeknek téve károkat.

A biztosítók előzetes számításai szerint a kárösszeg meghaladhatja az 5 milliárd dollárt. (MTI/BBC)

Kiemelt videóink