Kibertámadások blokkolják több párt rendszereit is a választás napján Ausztriában

külföld
szeptember 29., 11:44

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a liberális Neos szervereit érte túlterheléses támadás vasárnap, aznap, amikor kancellárt választ Ausztria. A Der Standard azt írja, a Neosnál nagyon komoly fennakadásokat okozott a kibertámadás, az oldalaik elérhetetlenek voltak hosszú ideig. A választási folyamatra ugyanakkor nincs hatása ezeknek a DDoS-támadásoknak, a lap szerint a támadók elsősorban a figyelmet akarják felkelteni, szimbolikus hatásra törekednek.

Egy héttel ezelőtt szintén az ÖVP, valamint a szocialisták (SPÖ) és a kommunista párt (KPÖ) oldalait is érte túlterheléses támadás. De néhány napja állami intézmények rendszereit is megtámadták. A hekkerek például a védelmi minisztérium és az osztrák állami számvevőszék oldalait blokkolták. Az osztrák belügyminisztérium szeptember közepe óta nagy számban regisztrál támadásokat minisztériumok, közigazgatási hatóságok, energiaszolgáltatók, tömegközlekedési rendszerek és politikai pártok weboldalai ellen Ausztriában. A Der Standard azt írja, nyilvánvaló a kapcsolat az oroszbarát csoportokkal, amelyek Oroszország Ukrajna elleni támadóháborújának kezdete óta napi rendszerességgel támadják DDoS-támadásokkal a nyugati országok weboldalait.

ÖVP-s politikusok megjegyezték, ami történt az a „demokráciánk gyengítésére irányuló kísérletet. Ha az utolsó métereken meghiúsítják a Néppártot, az csak az FPÖ-n és Herbert Kickl-nek segít”. Szombati elemzésünkben megírtuk, történelmi győzelem küszöbén áll a szélsőjobboldali FPÖ.

Herbert Kicklt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a magyar miniszterelnökkel.
photo_camera Herbert Kicklt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a magyar miniszterelnökkel. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A vasárnapi támadásokat már vizsgálja az osztrák Nemzeti Kiberbiztonsági Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal (Verfassungsschutz) és az osztrák GovCERT. A legutóbbi választások alkalmával számos DDoS-támadás érte a magyar független sajtót, így a 444-et is.