A klímaváltozás miatt változik egy európai határ

külföld
szeptember 30., 15:31

Svájc és Olaszország a klímaváltozás következtében újrarajzolta az alpesi határ egy részét – számolt be a BBC. Az érintett terület egy része a Matterhorn hegycsúcs alatt fekszik, mely Európa egyik legmagasabb hegye, és több népszerű síparadicsom, köztük Zermatt található a közelében.

A svájci-olasz határ jelentős szakasza gleccserek mentén húzódik, vagy állandó hótakaró borítja. Az olvadó jég következtében a természetes határok elmozdultak. Mivel az alpesi határokat sok helyen vízválasztók vagy a gleccserek gerincvonala határozza meg, a gleccserek olvadásával pedig a gerincvonal elmozdul, és ezzel a határvonalat is eltolja.

A határt mindkét fél gazdasági érdekeinek figyelembevételével rajzolták újra egy tavaly májusban kidolgozott egyezménytervezet alapján, Svájc pénteken hivatalosan jóvá is hagyta a határmódosításról szóló határozatot, de Olaszország még nem tette meg ugyanezt.

A határ három Mattherton közeli, népszerű síparadicsom, a Plateau Rosa régió, a Carrel menedékhely és a Gobba di Rollin területén fog változni. A megállapodást és az új határvonalat mindkét fél aláírása után teszik közzé.

Szerző: Balogh Boglárka