Egy bíró szerint a Netflix tévesen címkézte „igaz történetként” a Baby Reindeert

külföld
szeptember 30., 10:53

Egy amerikai bíró úgy döntött, Fiona Harvey folytathatja perét, amit rágalmazás miatt indított a Netflix ellen, amiért a Baby Reindeer című sorozatot „igaz történetként” tálalták. A Guardian azt írja, a bíró szerint a streamingszolgáltató tévesen címkézte igaz történetként Richard Gadd sorozatát, ami azt sugallja, hogy a sorozatban Martha néven megjelenített nőt a való életben is elítélték Richard Gadd (a sorozatban Donny Dunn) zaklatásáért. A bíró szerint a Netflix „nem tett erőfeszítéseket”, hogy ellenőrizze Gadd történetét.

photo_camera Fiona Harvey Fotó: YouTube

Harvey szerint a sorozat hamisan állította, hogy szexuálisan bántalmazta és zaklatta Gaddot, és elmondása szerint nem hitt a szemének, amikor azt látta, hogy a sorozat szerint börtönbe küldték zaklatás miatt.

A nő azután indította a 170 millió dolláros rágalmazási pert, hogy a sorozat nézőinek – Richard Gadd akarata ellenére – sikerült azonosítaniuk őt Martha karakterének ihletőjeként. Harvey szerint a sorozat egy rágalmazás, amiért Marthát elítélt zaklatóként ábrázolja, és azzal érvel, hogy őt nem ítélték el.

Gary Klausner bíró szerint mivel a sorozat epizódjai azzal a szöveggel indulnak, hogy „ez egy igaz történet”, a nézők azt gondolhatják, hogy a látottak mind megtörténtek és tények. Klausner szerint bár Harvey „állítólagos tettei elítélendőek”, Martha tettei a sorozatban „rosszabbak”, mint amivel valójában Harvey-t vádolták. A bíró úgy fogalmazott, „nagy a különbség a zaklatás és a bírósági ítélet között”, illetve „hasonlóan nagy különbség van a nem megfelelő érintés és a szexuális támadás között”. A bíró szerint „míg a felperes állítólagos cselekedetei elítélendőek, az alperes kijelentései súlyosabbak”.

photo_camera Richard Gadd Fotó: Netflix/Baby Reindeer

A sorozatot készítő Richard Gadd (aki a saját történetét feldolgozó sorozatban saját magát alakította), azt mondta, hogy bár feljelentette a rendőrségen a nőt, nem indítottak ellene büntetőeljárást és nem küldték börtönbe, csak figyelmeztetést kapott zaklatás miatt. Gadd elmondta, hogy a sorozata, ami eredetileg egy színpadra írt darabján alapul, kitalált, és nem a valóság „percről percre való elbeszélésének” szánták.

A sorozat megjelenése után írt arról a Sunday Times, hogy Gaddnak a készítés során fenntartásai voltak azzal kapcsolatban, hogy az epizódok az „ez egy igaz történet” felirattal indulnak, ami a Netflix kérésére került bele. A bíró most ezt a cikket is megemlítette ítéletében, és azt mondta, „tényleges rosszindulatot bizonyíthat”, ha a Netflix annak ellenére döntött a történet tényként való bemutatása mellett, hogy közben tudták, az – részben – fikció.

Harvey azt mondta, miután a nézők kinyomozták, hogy róla mintázhatták Martha karakterét, halálos fenyegetéseket kapott, „súlyos érzelmi stresszt” szenvedett és félt kimenni az utcára. A bíró szerint a Netflixnek „tudnia kellett volna, hogy a felperes Martha révén tett kijelentései és ábrázolása hamisak”, illetve hogy „a nézők felfedhetik a személyazonosságát, és zaklatják majd őt a sorozatban bemutatott hamis kijelentések és ábrázolások alapján”, de „nem tettek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy kivizsgálják ezen állítások és ábrázolások helyességét, vagy hogy elrejtsék a személyazonosságát”.

A sorozat nemrég négy Emmyt kapott, ebből egyet a Marthát alakító Jessica Gunning.

photo_camera Fotó: ROBYN BECK/AFP
Kiemelt videóink