Hiába ajánlott alkut, nem Magyar Péteren múlik, hogy kiadja-e az EP

POLITIKA
szeptember 30., 12:51

A jelek szerint Magyar Péter magától nem mond le a mentelmi jogáról – a hétvégén alkut is ajánlott Orbán Viktornak -, de ettől az Európai Parlament még kiadhatja.

Magyar mentelmi jogának felfüggesztését múlt héten kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész az EP elnökönél, hogy a lopás gyanúja miatt indult büntetőügyben tovább tudjanak menni. Azért indult eljárás, mert Magyar júniusban elvette egy őt videózó férfi telefonját az Ötkertben, majd a Dunába dobta azt.

A menetrend

A mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos eljárás hasonlít a magyarra. Az Európai Parlament honlapja szerint amikor a hatóságok egy EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérik, az EP elnöke a plenáris ülésen bejelenti, hogy érkezett egy ilyen kérelem, és tovább utalja azt a Jogi Bizottsághoz.

A bizottság kérhet további magyarázatot, illetve meghallgatja az érintett képviselőt. A kérelem elutasításáról vagy elfogadásáról szóló javaslatról zárt ülésen döntenek, az ajánlásuk ezután visszakerül az EP elé, ahol a következő ülésen egyszerű többséggel döntenek.

A szavazás után az EP elnöke haladéktalanul közli az eredményt az EP-képviselővel és az illetékes hatósággal.

Ettől a mandátum még nem veszik el, és a képviselő bűnösségét sem mondták ki a döntéssel.

(Címlapi kép: Németh Dániel/444)

Kiemelt videóink