Izrael korlátozott szárazföldi inváziót indítana Libanon ellen

háború
szeptember 30., 18:32

Izrael készen áll arra, hogy korlátozott szárazföldi inváziót indítson Dél-Libanon ellen, hogy megsemmisítse a Hezbollah infrastruktúrát az izraeli határ menti települések közelében, írja a Washington Post egy amerikai tisztviselőre hivatkozva, amit egy izraeli forrás is megerősített. A New York Times szerint az elmúlt napokban az izraeli kommandósok már behatoltak Libanon területére, hogy előkészítsék a terepet egy nagyszabásúbb szárazföldi invázió megkezdésére.

Az amerikaiak igyekeztek lebeszélni Izraelt egy nagyobb invázió elindításáról, és az újabb fejleményeket úgy értékelik, hogy ez sikerült. Ezért most csak kisebb, célzott behatolásokra kerül sor. Hétfőn Joáv Gallant, Izrael védelmi minisztere azt mondta a libanoni határ mentén fekvő izraeli városok polgármestereinek, hogy „a Hezbollah elleni háború következő szakasza hamarosan megkezdődik”.

Az izraeli légierő az elmúlt csaknem két hétben többször is támadta Bejrút déli külvárosait, hétfőn Bejrút központjára légicsapást mértek egy drónnal. A libanoni hatóságok beszámolója szerint az elmúlt két hétben végrehajtott izraeli támadásokban ezer ember halt meg, több millió embernek pedig el kellett menekülnie az otthonából. A Hezbollah helyettes vezetője azt mondta, készen állnak az izraeli invázióra.

Kiemelt videóink