Jövőre adómentesen lehet elkölteni lakáscélokra az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást

gazdaság
szeptember 30., 11:58

2025-ben adómentesen feltörhetők lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, amennyiben a pénzt lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésére költik – jelentette be Kovács Zsolt miniszteri biztos az Önkéntes Pénztárak Konferenciáján.

Azt már korábban közölték, hogy hozzányúlnak a rendszerhez, most néhány részlet derült ki a tervekből.

A Portfolió tudósítása szerint a kormány arra számít, hogy 300 milliárd forint mozdulhat meg. Kovács a konferencián a többi között arról beszélt, az adatok alapján az emberek nem tipikusan nyugdíjcéllal takarítanak meg az önkéntes pénztárakban, nagyon kevesen részesülnek pénztári járadékszolgáltatásban, és a túlnyomó többség számára az ÖNYP nem is nyújt megoldást az időskori anyagi problémákra. A kifizetett szolgáltatások alapján a várakozási idő letelte vagy a felhalmozáson belüli kifizetés jelentős része ma is ingatlanba megy.

Az akció egyszeri, és egy évre szól.

photo_camera Fotó: Szabó Tibor / Pexels

A Bankmonitor közleményéből kiderült az is, lakáscélú felhasználás esetén a korábbi adójóváírásokat sem kell visszafizetni. Lakáscélú felhasználás lehet a felújítás is, de a konkrétumok egyelőre nem derültek ki.

A magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, a nyugdíjbiztosításokat és a nyugdíj-előtakarékossági számlákat nem lehet büntetlenül felhasználni.

Ha bejön a kormány számítása, a nyugdíjvagyon 14 százaléka mozdulhat meg.

Kiemelt videóink