Naszrallah likvidálása után is keményen támadja Izrael a Hezbollahot

külföld
szeptember 30., 06:45

Izrael folyamatos légicsapásai miatt akár már egymillió ember is elhagyhatta otthonát Libanon-szerte - mondta Najib Mikati miniszterelnök. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint a vasárnapi légicsapásokban több mint 50 ember halt meg.

A Hezbollah vasárnap megerősítette, hogy Ali Karaki katonai főparancsnok és egy magas rangú pap, Nabil Qaouk sejk is meghalt.

Hétfő kora reggel egy másik akció során Bejrútban meghalt a Palesztin Felszabadítási Szervezet három tagja, köztük a katonai biztonsági főnök. A szervezet az ENSZ-ben tagja a palesztinok hivatalos képviselőjeként elismert koalíciónak, ugyanakkor az USA és az EU is terrorszervezetnek tartja.

A támadássorozat azután folytatódott, hogy Izrael szeptember 27-én likvidálta Szájed Haszan Naszrallahot, a Hezbollah libanoni fegyveres szervezet vezetőjét. Ez Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi fordulópont, és megváltoztathatja az erőegyensúlyt a Közel-Keleten. Azt írta,

„Naszrallah nem egy terrorista volt, ő volt A terrorista.”

Az izraeli katonai vezérkari főnök azt mondta, továbbra is keményen kell csapásokat mérniük a Hezbollahra.

A BBC libanoni tudósítói szerint a helyi hatóságok próbálnak minden rászorulónak segíteni, de egyre nagyobb a nyomás a menedékhelyeken és a kórházakon.

A Hezbollah közben újabb rakétákat lőtt ki Észak-Izraelre.

Izrael vasárnap közölte, hogy „nagyszabású” légicsapásokat hajtott végre az Irán által támogatott húszik katonai célpontjai ellen Jemenben.

Nagy robbanás Jemenben, a BBC által hitelesített felvételen
photo_camera Nagy robbanás Jemenben, a BBC által hitelesített felvételen Fotó: BBC

A támadás erőműveket és kikötőt ért, ahol hatalmas robbanás volt látható. Izrael szerint a helyszíneket a húszik által végrehajtott rakétatámadásokra válaszul vette célba, illetve meg akarta semmisíteni az iráni fegyverek szállítására használt létesítményeket. A húszik a csapásokat „brutális agresszióként” értékelték, állításuk szerint a támadásban 4 ember meghalt és 33 megsérült. Az akció után bosszút esküdtek.

Közben egyre többen attól tartanak, egy szélesebb körű közel-keleti konfliktus alakul majd ki. Az USA óva intette Izraelt a Hezbollah vagy az Irán elleni totális háborútól.

(BBC)

Kiemelt videóink