Radikáljobbos győzelem Ausztriában, Orbán lelkesen gratulált az FPÖ-nek

külföld
szeptember 30., 06:57

A már vasárnap délután kiadott exit poll után a tényleges választási eredmények szerint is a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) végzett az első helyen Ausztriában, történelmében először. Az előzetes eredmények (ezeket az egyelőre részben megszámolt levélszavazatok pár tizedszázalékkal még módosíthatják) szerint ez a sorrend:

  • FPÖ 29,2%
  • ÖVP (Néppárt) 26,5%
  • SPÖ (szociáldemokraták) 21,1%

Rajtuk kívül még a liberális NEOS (9,2%) és a Zöldek (8,3%) lesz tagja az osztrák szövetségi parlamentnek, a kispártok nem vitték át a küszöböt.

Herbert Kickl, a győztes FPÖ elnöke vasárnap este
photo_camera Herbert Kickl, a győztes FPÖ elnöke vasárnap este Fotó: ALEX HALADA/AFP

Ez alapján az FPÖ 56, az ÖVP 52, az SPÖ 41 mandátumra számíthat. A NEOS-nak várhatóan 18, a Zöldeknek pedig 16 képviselői helye lesz. Ez alapján a várható mandátumeloszlás:

link Forrás

Az osztrák választók tehát minkét eddigi kormánypártot, a jobbközép ÖVP-t és a Zöldeket is büntették, az előbbiek több mint 12, az utóbbiak 5 százalékpontot vesztettek az előző választáshoz képest, míg az FPÖ 11 százalékpontot nyert. A szociáldemokraták eredménye lényegében nem változott, de most először végeztek a harmadik helyen.

Orbán Viktor vasárnap este gratulált az FPÖ-t vezető Herbert Kicklnek: "Újabb győzelem a Patriótáknak: történelmi FPÖ-győzelem Ausztriában" - írta a Twitteren. A Fidesz európai pártcsaládjából mások mellett a francia Le Pen, a holland Geert Wilders és az olasz Matteo Salvini is hasonló lelkesedéssel üdvözölte az osztrák választás eredményét.

link Forrás

A kormányalakítás azonban nagyon nem lesz egyszerű. Az FPÖ-vel a Néppárt kivételével mindenki egyértelműen kizárta a közös kormányzást, és az ÖVP is egyértelműen jelezte, hogy legfeljebb csak az ÖVP-t vezető Kickl nélkül tudják elképzelni a koalíciót. Ugyanezt Karl Nehammer, a jelenlegi néppárti osztrák kancellár a választási eredmények megismerése után is megerősítette vasárnap este, Kickl azonban éppen a saját hátralépését zárta ki, mondván, ez a választók elárulása lenne.

Kiemelt videóink