Engedhet a kormány a Bizottságnak, módosítanák az alapítványi egyetemek kuratóriumaira vonatkozó szabályokat

oktatás
október 01., 17:59

Közel két év után beláthatta a kormány, hogy módosítani kell a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt, ha azt akarják, hogy a modellváltáson átesett egyetemek is hozzáférhessenek az uniós forrásokhoz, legalábbis erről árulkodik a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kedden közzétett törvénymódosítási javaslat, írja a 24.hu.

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

A javaslat értelmében szigorú összeférhetetlenségi szabályokat vezetnének be az egyetemeket fenntartó alapítványoknál, nem tölthetnek be kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági tagságot többek között

  • a parlamenti képviselők,
  • a polgármesterek és a főpolgármester,
  • a kormánytagok,
  • az államtitkárok,
  • a miniszterelnök politikai igazgatója és a nemzetbiztonsági főtanácsadója,
  • a kormánybiztosok, miniszteri biztosok,
  • a helyettes államtitkárok.

Az összeférhetetlenséget ráadásul nem lenne elég a kinevezéskor megszüntetni, legalább egy évnek el kell telnie. Így nem lehetne kuratóriumi tag például Lezsák Sándor fideszes parlamenti alelnök, Cser-Palkovics András székesfehérvári, fideszes polgármester vagy Veres Pál, Miskolc távozó, ellenzéki polgármestere. Az összeférhetetlenségi szabályokból ugyanakkor az EP-képviselők és a miniszterelnöki biztosok és megbízottak kimaradtak, Tarlós István így maradhat a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottsági elnöke.

A javaslat szerint a kinevezettek nem maradhatnának életük végéig a pozícióban, hat évben maximalizálnák pozíciójukst az uniós támogatásban részesülő egyetemeknél, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani a tagokat.

Az indoklásban azt írják, azért van erre szükség, mert az „Európai Tanács által hozott intézkedés valamennyi vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézményt, illetve azok összes hallgatóját sújtja”, ők ugyanis nem vehetnek részt az Erasmus+- és a Horizont-programokban.

A kormány 2023 februárjában próbált lépni, de a Bizottságnak nem volt elég, hogy az érintett miniszterek lemondtak egyetemi vagyonkezelő kuratóriumi tagságukról, hiszen a jogszabályhoz nem nyúltak, így az összeférhetetlenségi szabályok változatlanok maradtak.

A lap azt írja, a mostani változtatások csak az egyetemeket fenntartó alapítványokra vonatkoznak, az Európai Tanács jogállamisági aggályokkal kapcsolatos határozatában megfogalmazott problémák pedig minden közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkoztak.

Kiemelt videóink