Grúzia elnöke megtagadta az LMBTQ-ellenes törvényjavaslat aláírását

külföld
október 02., 18:54

Grúzia elnöke, Salome Zourabichvili megtagadta annak a törvényjavaslatnak az aláírását, amelynek célja az LMBTQ+-jogok súlyos korlátozása. A jogszabályt a parlament hetekkel ezelőtt elfogadta.

A múlt hónapban a grúz parlamentet heves bírálatok érték, miután elfogadta a jogszabályt, amely átfogó tilalmat ír elő az azonos neműek házasságára, az azonos nemű párok általi örökbefogadásra, és korlátozásokat vezet be a nemváltást megerősítő kezelésekre. Ezenkívül az orosz mintára alkotott törvény betiltaná a Pride rendezvényeket és cenzúrát vezetne be a melegek filmekben és könyvekben való ábrázolására.

Szerdán Salome Zourabichvili elnök hivatala közölte, nem hagyja jóvá a törvényjavaslatot. Mivel azonban az elnök csak az aláírást utasította vissza, de nem vétózta meg a törvényjavaslatot, ezért helyette várhatóan a parlament elnöke írja majd alá.

A jogvédők szerint a „családi értékek” törvényjavaslat tovább marginalizálja az ország kiszolgáltatott LMBTQ+-közösségét és potenciálisan erőszakot szít vele szemben. Az EU vezető diplomatája, Josep Borrell is támadta az erről szóló parlamenti szavazást, amelyet ellenzéki politikusok bojkottáltak. Borrell a közösségi médiában azt mondta, hogy a törvényjavaslat „fokozza a diszkriminációt és a megbélyegzést”.

A jogszabály tovább fokozhatja a feszültséget a polarizált országban, ahol a hónap végén parlamenti választásokat tartanak. Elemzők szerint a szavazás döntő tesztje lesz annak, hogy Grúzia, amely egykor a legnyugatpártibb volt szovjet államok közé tartozott, Oroszország felé sodródik-e. (Guardian)

Kiemelt videóink