Megvenné a magyar állami MVM a román E.ON-t, a román kormányfő kivizsgáltatná az ügylet kockázatait

külföld
október 02., 19:28

A román Hotnews.ro úgy tudja, hogy a magyar állam tulajdonában lévő MVM megállapodott a német E.ON-csoporttal a romániai E.ON-érdekeltségek átvételéről. A Portfolio.hu azt írja, hogy a megállapodás fő célja nemcsak a szolgáltatási üzletág megszerzése, hanem később az E.ON romániai elosztási tevékenységének megvásárlása is.

A tranzakciót hivatalosan a december eleji romániai választások után jelentenék be. Román lapok úgy tudják, hogy egy, a román miniszterelnök kancelláriáján megalakítandó külön bizottság is vizsgálja vagy fogja vizsgálni a felvásárlást. A vizsgálat kiterjedhet például arra, hogy bármilyen kockázatot jelenthet-e az, ha egy több millió romániai ügyfelet kiszolgáló energiaszolgáltató az oroszokkal szoros kapcsolatban álló magyar kormány befolyása alá kerül.

Az E.ON Energie Románia jelenleg 3,4 millió fogyasztót lát el, és a gázszolgáltatói piacon a második legnagyobb szereplő az Engie után, a piaci részesedése 41 százalékos, írja a Portfolio. Az árampiacon csekély, körülbelül 5 százalékos súlya van.

Kiemelt videóink