Súlyos vírusfertőzés gyanúja Hamburgban, két embert szállítottak kórházba

külföld
október 02., 20:11

Súlyos fertőző betegség gyanúja miatt a tűzoltóság speciális járművével kórházba szállítottak két embert a hamburgi központi pályaudvarról. A hatóságok egy időre lezárták a pályaudvar egy részét.

A ZDF német közszolgálati média szerint a kórházba szállított két személy egyike egy férfi, akinek influenzaszerű tünetei voltak, de láza nem, és enyhén émelygett, míg a másik személy a barátnője. A férfi külföldről érkezett Németországba, korábban egy olyan beteget kezelte, „aki most már bizonyíthatóan fertőző betegségben szenved”. Az nem világos, hogy milyen mértékben, és hogy ők ketten maguk is fertőzöttek-e, írja a ZDF.

A Bild és a Spiegel arról ír, hogy Marburg-vírus gyanúja miatt zárták le a peront. A betegség tüneteit mutató, egy hamburgi lap szerint 27 éves orvostanhallgató korábban állítólag Ruandában kezelt egy beteget, akiről mostanra bebizonyosodott, hogy Marburg-lázat kapott. A Bild szerint a férfi vonattal, Frankfurtból érkezett Hamburgba. A lap úgy tudja, hogy egy német orvostanhallgatóról és barátnőjéről van szó, akiket a trópusi betegségekre specializálódott Uniklinikum Hamburg-Eppendorfba (Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Kórházba) szállítottak, és a csomagjaikat is lefoglalták.

A Stern német lap munkatársa szintén egy IC-n, de egy másikon utazott Hamburg közelében, amit útközben megállítottak, és „bejelentést tettek, hogy az egészségügyi hatóságok megtiltották az utasoknak, hogy elhagyják a vonatot. »Mindenkit, aki a WC-n járt, megkérdezik: leült vagy állva pisilt? Hozzáértél valamihez?«” Végül hat óra előtt nem sokkal megnyugtatták az utasokat, hogy azon a vonaton nincs fertőzésveszély, és továbbindultak.

A rendkívül fertőző Marburg-vírus elsősorban Afrikából ismert. Hivatalos adatok szerint Ruandában eddig 26 esetet igazoltak, és mostanra hat beteg halt bele. A tünetek közé tartozik a láz, a görcsök, a véres hányás és a hasmenés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fertőzöttek akár 88 százaléka is meghalhat, írja a Spiegel.

Kiemelt videóink