Több mint 160 áldozatot követelt a Helene hurrikán az Egyesült Államokban

külföld
október 02., 17:20

Több mint 160 ember halálát okozta a Helene hurrikán, az utóbbi idők egyik leghalálosabb vihara az Egyesült Államokban, írja a BBC.

Több százan tűntek el, miután a Helene a délkeleti államokban pusztított, árvizeket és áramkimaradásokat okozott. A keresési és mentési munkálatok tovább folytatódnak, az érintett területekre pedig légi úton viszik a segélyszállítmányokat. Az amerikai kormány szerint a helyreállítás évekig is eltarthat.

photo_camera Fotó: SEAN RAYFORD/Getty Images via AFP

A Helene csütörtökön 4-es kategóriájú hurrikánként érte el az Egyesült Államokat, ez a legerősebb hurrikán, amely valaha lecsapott a floridai Big Bendre. A szemtanúk szerint a viharfelhők mérete szokatlanul nagy volt és a vihar hosszú ideig tartott. A korábbi esőzések miatt telített talaj szintén súlyosbító tényező volt. Miután a hurrikán végigsöpört több államon, trópusi viharrá szelídült vissza.

photo_camera Fotó: BRYAN OLIN DOZIER/NurPhoto via AFP

A BBC amerikai partnere, a CBS News 162 halálesetről számolt be, amelyeket hat államban jegyeztek fel: Észak-Karolinában, Dél-Karolinában, Georgiában, Floridában, Tennessee-ben és Virginiában. A halálesetek csaknem fele csak Észak-Karolinában történt, ahol hat hónapnyi eső esett, a hegyvidéki területeken pedig az áradások házakat és hidakat sodortak el. A halálos áldozatok száma meghaladja az Ian hurrikánét, amely 2022 szeptemberében a 21. század másik leghalálosabb viharává vált, 156 emberéletet követelt.

photo_camera Fotó: SEAN RAYFORD/Getty Images via AFP

Joe Biden hétfőn azt közölte, hogy körülbelül 600 embert nem találnak, de hozzátette, hogy ezt a mobilhálózati problémái is okozhatják. Joe Biden szerdán látogat el a súlyos károkat szenvedett Észak-Karolinába, míg Kamala Harris alelnök Georgiába megy, a republikánus elnökjelölt, Donald Trump a héten elején járt ott. Mindkét állam kulcsfontosságú lesz a novemberi elnökválasztáson.

Kiemelt videóink