A Pokorni-éra után elrajtolt a kutyapártos Kovács Gergely öt éve, a Fidesz már az örökségért aggódik

POLITIKA
október 03., 13:11
  • Az eddigi legerősebb választási eredményével júniusban átvette a XII. kerület vezetését a Kutyapárt.
  • Kovács Gergely polgármesternek abszolút többsége van a testületben.
  • A vesztes fideszes polgármester-jelölt, Fonti Krisztina aggódik, mi lesz az „örökséggel”, Kovács viszont átláthatóbb működést ígért.
  • Több fontos döntés visszakerül a képviselő-testülethez, amiről eddig „bizottságokba eldugva” határoztak.
  • A volt NAV-os Horváth András is színre lép: a pénzügyi és tulajdonosi bizottságba ül be külsősként.

„Üdv mindenki, sziasztok” – köszönt be az első képviselő-testületi ülésen Kovács Gergely XII. kerületi polgármester, a Kutyapárt társelnöke, aki az előző ciklusban önkormányzati képviselő volt ugyanitt.

Hasonló szellemben üdvözölte kedden a kerületben lakókat is.

link Forrás

A párt idén nagyot tarolt a választáson: csaknem az összes egyéni körzetet megnyerve 11 fős többségük van a 18 tagú képviselő-testületben, a Fidesz viszont teljesen visszaszorult.

photo_camera Felszólalásra jelentkezők Fotó: Bankó Gábor/444

A kerületet 2006 óta vezető fideszes polgármester, Pokorni Zoltán visszavonult, a fideszes jelöltek pedig kikaptak, és négy embert juttattak be listáról. Az ellenzékhez sorolt Élő Norbert DK-s politikus egyedül van, az együttműködő Momentumnak 2 képviselője van. Egyikük, Vadász Gábor alpolgármester is lett, ráadásul ő felel a városfejlesztésért, városüzemeltetésért és vagyongazdálkodásért.

photo_camera A két új alpolgármester Fotó: Bankó Gábor/444

Hivatalosan koalícióra is léptek – mondta a körzet országgyűlési képviselője, a momentumos Hajnal Miklós a 444-nek, Kovács Gergely szerint viszont nincs szó formális koalícióról. „Nem ilyen kényszerből kértem fel, hanem mert láttam, milyen munkát végzett az elmúlt években. Van tapasztalata és alkalmas a posztra.”

A kutyapártos alpolgármester, Kocsik Tekla a humán és szociális ügyeket viszi majd.

Pokorni Zoltán közepesen elegánsan távozott: ígérete ellenére két ingatlan eladására mégis kiírtak pályázatot, ráadásul jóval olcsóbb négyzetméteráron, mint amennyibe egy kőbányai panel kerül, illetve az egyik utolsó testületi ülésen az SZMSZ módosításával minden plusz jogkört elvettek a leendő polgármestertől. Kovács a 444-nek most azt mondta, az érintett ingatlanok nem keltek el, és ők más megoldást keresnek.

Az SZMSZ-t pedig úgy módosítják, hogy a legfontosabb, nem napi szintű döntések visszakerülnek a testülethez.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

„Régen több fontos kérdést igyekezett eldugni az önkormányzat, bizottsági hatáskörbe utalták, ezen változtatunk.” Az értékesebb ingatlanok eladásáról is a testület dönt majd, bár Kovács inkább leállítaná azokat.

Az SZMSZ-t több körben módosítják majd, az alakuló ülésen a legfontosabb az volt, hogy a bizottságok számát hétről négyre csökkentik hatáskörök összevonásával, illetve létrehozzák a társadalmi együttműködés és közösségi kapcsolatok elnevezésű irodát. A hozzászólásokból egyébként kiderült, Kovács hozzányúlna a kerületben élők parkolási kedvezményéhez, de a részletekről még nem beszélt. Most két autóra is kedvezményt adnak.

A parkolással amúgy is kezdeni kell valamit, ugyanis az órák üzemeltetésére vonatkozó szerződés november közepén lejár, és az utolsó pillanatban kiírt meghívásos pályázatot végül visszavonták Pokorniék. Kovács viszont versenyt akar, így az eljárás hosszabb lesz.

Gúnyolódás és kioktatás

Kovács azt mondta, próbál valami megoldást találni, hogy pár hétre se legyen ingyen parkolás, a fideszes Fonti Krisztina (aki a polgármester-jelölt volt) és Élő Norbert is aggódik emiatt. Fonti szerint „káoszba fordul a parkolás”, ami milliós kiesést okoz a kerületnek.

Fonti és Élő a bizottságok összevonásával sem értett egyet: a szakmaiságot féltik az össze nem tartozó területek összekapcsolása miatt.

Fonti az alakuló ülésen több gúnyos megjegyzést is tett, az elsőt akkor, mikor számonkérte, hogy az előzetes tájékoztatás ellenére miért nem várják el az SZMSZ-ben a bizottságok külső delegáltjaitól a szakirányú diplomát és a 3 éves szakmai gyakorlatot. Ők ilyen embereket delegáltak, de a jelek szerint félrevezették őket.

photo_camera Fonti Krisztina
Fotó: Bankó Gábor/444

„Biztos rájöttek, hogy nem tudnak összeszedni annyi szakirányú végzettségű embert, akit delegáltak volna.”

(Később kiderült, a Kutyapárt a pénzügyi és tulajdonosi bizottságba külső tagként Horváth András volt NAV-os szakértőt delegálta.)

Kovács az ülésen azzal védekezett, hogy elég nagy munkát adtak a hivatalnak azzal, hogy az átruházott hatásköröket visszaadta a testületnek az előző vezetés, ezért nem volt mindenre idő, de a következő testületi ülésen az SZMSZ módosításának része lesz ez is (bár a tagokat már megszavazták.)

„A kommunikáció aranyat ér, amennyi e-mailt váltottunk, ezt igazán leírhatta volna” – mondta Fonti, amit Kovács annyival nyugtázott, hogy „aranyat ér.”

Fonti ezek után kifogásolta, hogy Kovács nem ismertette pontosan a bizottsági tagok fizetésemelésére vonatkozó javaslatot, így érdemben csak azután reagált, miután Kovács minden fontos részletet elmondott.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Röviden: a tagok díjazása 50 százalékkal nő – tekintve, hogy 5 éve nem volt emelés -, és azt innentől a minimálbérhez kötik, így automatikusan emelkedik majd minden évben. Noha Kovács korábban azt nyilatkozta, a bizottságok összevonásával 71 milliót spórol a kerület, az emelés után Fonti szerint 5 év alatt 491 milliós plusz kiadással számolhatnak.

A tanácsnokoknál pedig azt kérte számon – Kovács korábbi szóhasználatát idézve -, hogy a 8 órás főállású „melóért” mennyit kapnak majd. Kovács konzekvensen a 8 órás munka fordulatot használta, és szerinte ér bruttó 133 ezer forintot, hogy 4 képviselő főállásban dolgozzon az önkormányzatnak.

Kovácsnál érdesebben reagált a frissen megválasztott Vadász Gábor, aki a hozzászólásai miatt lényegében kioktatta Fontit, hozzátéve, hogy legalább az első ülésen többet vártak volna tőle.

Fonti egyébként az ülés előtt arról posztolt, egy jól működő, stabil anyagi helyzetben lévő önkormányzatot adtak át Kovácsnak, és aggódik, „mihez kezdenek majd az átadott örökséggel.”

De legalább most senki nem kezdett el „szemét, hülye, csöves bandát” emlegetni, mint tette ezt pár hónapja, a választás után egy volt MSZP-s képviselő, vélhetően a Kutyapártra utalva. Még Pokorni kezdte el nyugtatgatni őt akkor.

Most csak egy férfi tiltakozott látványosan a bejárat előtt egy „füvesember, kíméld meg a hülyeéségeidtől a kerületet” feliratú táblát tartva. Azt mondta, amúgy ő szereti Kovácsot, csak ne legyen polgármester.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Kovács egyébként fölényesen, 53 százalékkal nyert, csaknem 5 ezer szavazatkülönbséget ráverve Fonti Krisztinára.

Kiemelt videóink