Az összes holland rendőr nevét és elérhetőségét ellopták hackerek

külföld
október 03., 12:16

„Nagy valószínűséggel egy külföldi kormányszervezet vagy egy államilag támogatott hackercsoport állhat a holland rendőrség elleni kibertámadás mögött, ami során az összes rendőr nevét és elérhetőségét ellopták” – mondta szerda este az MTI tudósítása szerint David van Weel, a holland belbiztonsági és igazságügyi miniszter.

photo_camera Holland rendőrök Fotó: RAMON VAN FLYMEN/ANP via AFP

David van Weel a parlamentnek küldött levelében azt írta, hogy a hackerek más, a rendőrséggel közösen dolgozó holland kormánytisztviselők - ügyészek és ügyvédek - elérhetőségét is megszerezték. A nyomozásban részt vesz a hírszerzés (AIVD), illetve a katonai biztonsági szolgálat (MIVD) is.

Mindkét említett hivatal korábban felhívta a figyelmet a hackertámadások kockázatára. Az AIVD áprilisban közzétett, a 2023-as évről szóló jelentésében Kínából érkező kibertámadásokra figyelmeztetett, 2022-ben pedig az MIVD közölte, hogy az orosz állam által támogatott hackerek egy csoportja próbált adatokat megszerezni holland szervezetekről.

A szeptember végi kibertámadás során a rendőrök neve, e-mail-címe és beosztása került a hackerek birtokába. Jóllehet, az országos rendőrségi szóvivő ezt az értesülést nem erősítette meg, azt mondta, sok dolgozóról van szó, köztük takarítókról és recepciósokról is. „A rendőrség azonnal biztonsági intézkedéseket léptetett életbe és a biztonsági szervekkel közösen mindent megtesz azért, hogy megvédje a rendőröket, és megelőzze a további károkat” – mondta van Weel.

Kiemelt videóink