Hétfőig biztosan zárva marad a Margitsziget

Budapest
október 03., 15:07

Szerdán a Főkert favizsgálói befejezték a Margitsziget faállományának átvizsgálását. Arra jutottak, hogy csak minimális károk keletkeztek az árvíz miatt, a talajviszonyokat viszont továbbra sem lehet stabilnak tekinteni.

A sziget magasabban fekvő területei már kiszáradtak, azonban vannak mélyebben fekvő területek, amiknek csak a felső rétegei száradtak ki. A különböző telítettségű talajrétegek egymáshoz képest elmozdulhatnak, ami akár a fák kiemelkedését is okozhatja. Hasonló volt a helyzet a 2013-as árvíz után is. Egyelőre még több helyen lehet találkozni magas talajvízzel vagy belvízzel.

Vízállás a Margitszigetnél 2024. szeptember 19-én
photo_camera Vízállás a Margitszigetnél 2024. szeptember 19-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Bár a talajvíz visszahúzódása, a talaj kiszáradása megkezdődött, az elkövetkező napok csapadékos időjárása ezt lassíthatja, a felső, kiszáradt réteg újra telítődhet, megtörténhet, hogy a mélyebb rétegek magasabb nedvességtartalma miatt a víz nem tud elfolyni, és a balesetveszély újra megnő. Továbbá az eső hatására a fák ágazatának és lombozatának súlya megnőhet, így a fák még kisebb szél hatására is könnyebben elmozdulhatnak.

Ezért a Főkert meghosszabbítja a Margitsziget lezárását. A zárlat feloldására csak akkor lesz lehetőség, ha a balesetveszély teljes mértékben elmúlt.

Amennyiben ezt az időjárási körülmények is lehetővé teszik, a kritikus területek állapotát október 7-én, azaz hétfőn újra felmérik, ezután tesznek javaslatot a nyitásra. (Főkert)