Lesz BKK-rendészet a fővárosban, a közgyűlés Karácsony módosításaival elfogadta Vitézy Dávid javaslatát

október 04., 11:23

Az SZMSZ vita lényege

Egy önkormányzat életében nagyon fontos, mi van a Szervezeti és Működési Szabályzatban, ez határozza meg ugyanis a többi között, hogy milyen jogosítványai vannak a városvezetőnek, és miről dönthet (helyette) a testület.

Ezért ugyanolyan fontos az is, hogy kié a végső szó.

Karácsony Gergely azzal érvel, hogy a Közgyűlés csak arról a dokumentumról szavazhat, amit ő nyújtott be. Ezt az értelmezést az önkormányzati törvényből vezeti le, ami azt írja, a benyújtás joga az övé. Az SZMSZ-ről többször és hosszan egyeztetett a frakciók képviselőivel, és részben figyelembe is vette a javaslataikat.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Fidesz, a Tisza Párt és Vitézyék viszont azzal érveltek, miután nem minden elképzelésük került bele, további módosításokat nyújtottak be, és kérték, szavazzanak erről is.

Karácsony szerint ez szembe megy a törvényi előírással. Vitézy Dávid viszont korábban arról beszélt, az ő jogászaik értelmezése szerint be lehet nyújtani módosításokat, és nem tiltja semmi, hogy erről szavazzanak is.

Végső soron a bíróság dönthet majd a kérdésben. Ha nem fogadják el az SZMSZ módosítását, a régivel mennek tovább. Karácsonynak ez így is jó.