Hollandia új szexuális zaklatási törvénye alapján az első elítélt pénzbüntetést kapott

külföld
október 04., 06:48

Egy holland bíróság pénzbírságra ítélt egy férfit, aki hónapokkal ezelőtt Rotterdamban, az utcán zaklatott egy nőt. Ez volt az első ítélet, amit a közterületen történő szexuális zaklatás elleni új, holland törvény alapján hoztak.

A férfinak 100 eurót kell fizetnie, amiért az utcán a csípőjénél fogva megragadott és lefogott egy nőt. A bíróság további 180 eurós pénzbírságot lengetett be, amennyiben a férfi újra hasonlót tesz. A bíróság ítélete szerint a férfi a nő beleegyezése nélkül, „ijesztőnek, sértőnek és megalázónak tekinthető módon” ért a nőhöz.

photo_camera Fotó: SEM VAN DER WAL/ANP via AFP

Hollandiában júliusban lépett életbe a törvény, ami szerint „a nem kívánt érintések, illetlen megjegyzések vagy gesztusok” miatt büntetés jár. Hasonló törvényeket bevezettek már Franciaországban, Belgiumban és Portugáliában is.

A holland statisztikai hivatal 2021-ben végzett felmérése szerint a 12 és 25 év közötti nők 67 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt évben zaklatták az utcán. A leggyakrabban az angolul catcallingnak nevezett, itthon inkább kőművesfüttyként ismert jelenségről számoltak be, vagyis arról, hogy füttyögéssel, ciccegéssel, esetleg trágár szavakkal vegzálták őket. Ezek miatt szintén feljelentést lehet tenni.

A törvény nyári hatályba lépése óta 14 ügy indul, ezek közül hármat elutasítottak bizonyítékok hiánya miatt. (Guardian)

Kiemelt videóink