„Mi lehetünk az első Tisza Sziget, ami megszűnt”

POLITIKA
október 04., 07:46

Megszűnt a volt DK-s polgármester, Szabó Loránd által alapított Tisza Sziget. „Valószínűleg történelmet csináltunk, mert mi lehetünk az első, de nem az utolsó Tisza Sziget, amely megszűnt” – mondta Szabó a 24.hu-nak.

A dombóvári szervezet azért szűnt meg, mert a tagok többsége, beleértve Szabót is, kilépett, így nem volt meg a minimulétszám.

Mindez azután történt, hogy Magyar Péter jelezte, Szabó nem felel meg a feltételeknek. A polgári körök mintájára létrehozott Tisza Szigethez ugyanis nem csatlakozhatnak például szándékos bűncselekmény elkövetéséért elítélt emberek, Szabót pedig korábban hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt ítélték el. Előzetes mentesítést kapott, így nem számít büntetett előéletűnek. A Tisza kikötése szerint parlamenti pártok volt és jelenlegi országgyűlési képviselői, képviselőjelöltjei, valamint egykori MSZMP-tagok sem csatlakozhatnak. Szabó 2022-ben az ellenzéki összefogás jelöltjeként indult a választáson, de jócskán kikapott Potápi Árpádtól. Később a DK választókerületi elnöke is volt.

Szabó Loránd
photo_camera Szabó Loránd Fotó: Természetesen Dombóvár Egyesület

Szabó viszont korábban arról írt, amikor felmerült benne a Tisza Sziget alapításának gondolta, megkereste a megyei koordinátort, aki tisztában van a múltjával, és semmi kizáró okot nem hozott fel. „Sőt, úgy éreztem, örül a csatlakozásnak.” Azóta többször „értekeztek”, és elkezdték szervezni a programokat is.

Szerinte nem voltak egyértelműek a feltételek, és senki sem tájékoztatta őt, hogy azokban változás lenne. A Facebookon arra panaszkodott, Magyar „kapkodva, zsigerből, átgondolatlanul hozta meg döntését.”

Pár nappal később már azért bírálta Magyart, amiért egyszemélyi döntéseket hoz, ami „nem épp demokratikus irányítás. Még a látszatra sem ad! Lesz ebből még baj!”

Kiemelt videóink